От Чикаго до Мадан: Пътят към щедростта на Шефкет Чападжиев Снимка: © МВнР

От син на дребен български търговец до мултимилионер и собственик на една от най-големите полиграфически компании в САЩ - такъв път извървява българският емигрант Шефкет Чападжиев.

Името на бизнесмена се свързва както с успехите му в бизнеса, така и с неговата щедрост и филантропска дейност към общностите в България. Той е дарил за страната над 1,7 млн. долара - за църкви, паметници и помощи за социални домове.

Историята на Чап, както го наричат приятелите, започва във време, когато е трудно да реализира мечтите си. Той е роден през 1939 г. в Мадан. В един момент цялото семейство е принудено да напусне родопския град по политически причини, тъй като баща му бил смятан за човек от „буржоазен” произход заради това, че имал магазин и земя преди 9 септември 1944 г. Шефкет завършва гимназия в Котел, а по-късно се завръща в родния Мадан, където завършва средното си образование.

Ситуацията в комунистическа България обаче го води към решението да емигрира. Мечтаната дестинация са САЩ, а взъхновението за това идва от от пътипеса на Алеко Константинов "До Чикаго и назад". Неговият приятел Хамид Русев споделя идеята за бягство и двамата, още гимназисти, опитват да преминат южната граница на България на 31 декември 1958 г. Опитът е осуетен - граничен патрул в с. Могилица ги хваща и младежите посрещат Нова година в милиционерския арест.

На следващата година Чападжиев влиза в казармата, но заради това, че е българин мохамеданин, го изпращат като трудовак в Мадан и после в Кърджали. Бягството им от България се отлага с две години, През 1963 г. той и Русев правят нов опит да напуснат страната - този път успешен. Двамата приятели рискуват живота си, тъй като границата разполага не само с патрул, но и със специално обучени кучета и дълги телени мрежи.

Озовали се вече в Гърция Шефкет и Хамид се качват на кораб и потеглят за своето приключение в САЩ. Там Чап започва от нулата - в джоба си разполага само с 75 цента, затова веднага се хваща на работа - започва да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, а после работи като сервитьор в ресторанта на Международния валутен фонд (МВФ).

През 70-те години тегли заем 10 хил. долара и с тях купува 3 стари машини, с които започва собствен бизнес. Провървява му и купува първата си фабрика, която впоследствие се нарежда сред най-големите полиграфски фабрики в САЩ. Така с една мечта и много работа на шестата година от започването на своя бизнес, Чападжиев трупа и първия си милион.

С много усилия той се превръща в успешен бизнесмен и мултимилионер. Чап е почетен гражданин на щата Илинойс, както и на родния си град Мадан, където помага за реставрирането и изграждането на църква и джамия.

Преди дни Чападжиев посети родния си град Мадан, където през 2019 г. направи дарение от 1 млн. долара за закупуването на модерно оборудване и апаратура за болницата в града.

Преди дни Чападжиев посети родния си град Мадан, където през 2019 г. направи дарение от 1 млн. долара за закупуването на модерно оборудване и апаратура за болницата в града. За това съобщи кметът Фахри Молайсенов. Благодарение на щедрото дарение общинската болница вече разполага с модерен скенер, портативен ехокардиограф, хирургичен инструментариум и друга медицинска апаратура.

По думите на кмета предстои да бъде закупена още апаратура от най-висок клас за над 700 хил. лв.

"В последните няколко години забелязах, че всеки път, като дойда, има нещо ново, направено в града. Прочетох, че стартират близо 30 нови обекта в Мадан, сред които реконструкция на водопровода и канализацията, общински пътища, детски площадки, озеленяване", споделя Чападжиев, цитиран от БТА.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023