От Чикаго до Мадан: Пътят към щедростта на Шефкет Чападжиев Снимка: © МВнР

От син на дребен български търговец до мултимилионер и собственик на една от най-големите полиграфически компании в САЩ - такъв път извървява българският емигрант Шефкет Чападжиев.

Името на бизнесмена се свързва както с успехите му в бизнеса, така и с неговата щедрост и филантропска дейност към общностите в България. Той е дарил за страната над 1,7 млн. долара - за църкви, паметници и помощи за социални домове.

Историята на Чап, както го наричат приятелите, започва във време, когато е трудно да реализира мечтите си. Той е роден през 1939 г. в Мадан. В един момент цялото семейство е принудено да напусне родопския град по политически причини, тъй като баща му бил смятан за човек от „буржоазен” произход заради това, че имал магазин и земя преди 9 септември 1944 г. Шефкет завършва гимназия в Котел, а по-късно се завръща в родния Мадан, където завършва средното си образование.

Ситуацията в комунистическа България обаче го води към решението да емигрира. Мечтаната дестинация са САЩ, а взъхновението за това идва от от пътипеса на Алеко Константинов "До Чикаго и назад". Неговият приятел Хамид Русев споделя идеята за бягство и двамата, още гимназисти, опитват да преминат южната граница на България на 31 декември 1958 г. Опитът е осуетен - граничен патрул в с. Могилица ги хваща и младежите посрещат Нова година в милиционерския арест.

На следващата година Чападжиев влиза в казармата, но заради това, че е българин мохамеданин, го изпращат като трудовак в Мадан и после в Кърджали. Бягството им от България се отлага с две години, През 1963 г. той и Русев правят нов опит да напуснат страната - този път успешен. Двамата приятели рискуват живота си, тъй като границата разполага не само с патрул, но и със специално обучени кучета и дълги телени мрежи.

Озовали се вече в Гърция Шефкет и Хамид се качват на кораб и потеглят за своето приключение в САЩ. Там Чап започва от нулата - в джоба си разполага само с 75 цента, затова веднага се хваща на работа - започва да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, а после работи като сервитьор в ресторанта на Международния валутен фонд (МВФ).

През 70-те години тегли заем 10 хил. долара и с тях купува 3 стари машини, с които започва собствен бизнес. Провървява му и купува първата си фабрика, която впоследствие се нарежда сред най-големите полиграфски фабрики в САЩ. Така с една мечта и много работа на шестата година от започването на своя бизнес, Чападжиев трупа и първия си милион.

С много усилия той се превръща в успешен бизнесмен и мултимилионер. Чап е почетен гражданин на щата Илинойс, както и на родния си град Мадан, където помага за реставрирането и изграждането на църква и джамия.

Преди дни Чападжиев посети родния си град Мадан, където през 2019 г. направи дарение от 1 млн. долара за закупуването на модерно оборудване и апаратура за болницата в града.

Преди дни Чападжиев посети родния си град Мадан, където през 2019 г. направи дарение от 1 млн. долара за закупуването на модерно оборудване и апаратура за болницата в града. За това съобщи кметът Фахри Молайсенов. Благодарение на щедрото дарение общинската болница вече разполага с модерен скенер, портативен ехокардиограф, хирургичен инструментариум и друга медицинска апаратура.

По думите на кмета предстои да бъде закупена още апаратура от най-висок клас за над 700 хил. лв.

"В последните няколко години забелязах, че всеки път, като дойда, има нещо ново, направено в града. Прочетох, че стартират близо 30 нови обекта в Мадан, сред които реконструкция на водопровода и канализацията, общински пътища, детски площадки, озеленяване", споделя Чападжиев, цитиран от БТА.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024