Снимка: © МВнР

От син на дребен български търговец до мултимилионер и собственик на една от най-големите полиграфически компании в САЩ - такъв път извървява българският емигрант Шефкет Чападжиев.

Името на бизнесмена се свързва както с успехите му в бизнеса, така и с неговата щедрост и филантропска дейност към общностите в България. Той е дарил за страната над 1,7 млн. долара - за църкви, паметници и помощи за социални домове.

Историята на Чап, както го наричат приятелите, започва във време, когато е трудно да реализира мечтите си. Той е роден през 1939 г. в Мадан. В един момент цялото семейство е принудено да напусне родопския град по политически причини, тъй като баща му бил смятан за човек от „буржоазен” произход заради това, че имал магазин и земя преди 9 септември 1944 г. Шефкет завършва гимназия в Котел, а по-късно се завръща в родния Мадан, където завършва средното си образование.

Ситуацията в комунистическа България обаче го води към решението да емигрира. Мечтаната дестинация са САЩ, а взъхновението за това идва от от пътипеса на Алеко Константинов "До Чикаго и назад". Неговият приятел Хамид Русев споделя идеята за бягство и двамата, още гимназисти, опитват да преминат южната граница на България на 31 декември 1958 г. Опитът е осуетен - граничен патрул в с. Могилица ги хваща и младежите посрещат Нова година в милиционерския арест.

На следващата година Чападжиев влиза в казармата, но заради това, че е българин мохамеданин, го изпращат като трудовак в Мадан и после в Кърджали. Бягството им от България се отлага с две години, През 1963 г. той и Русев правят нов опит да напуснат страната - този път успешен. Двамата приятели рискуват живота си, тъй като границата разполага не само с патрул, но и със специално обучени кучета и дълги телени мрежи.

Озовали се вече в Гърция Шефкет и Хамид се качват на кораб и потеглят за своето приключение в САЩ. Там Чап започва от нулата - в джоба си разполага само с 75 цента, затова веднага се хваща на работа - започва да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, а после работи като сервитьор в ресторанта на Международния валутен фонд (МВФ).

През 70-те години тегли заем 10 хил. долара и с тях купува 3 стари машини, с които започва собствен бизнес. Провървява му и купува първата си фабрика, която впоследствие се нарежда сред най-големите полиграфски фабрики в САЩ. Така с една мечта и много работа на шестата година от започването на своя бизнес, Чападжиев трупа и първия си милион.

С много усилия той се превръща в успешен бизнесмен и мултимилионер. Чап е почетен гражданин на щата Илинойс, както и на родния си град Мадан, където помага за реставрирането и изграждането на църква и джамия.

Преди дни Чападжиев посети родния си град Мадан, където през 2019 г. направи дарение от 1 млн. долара за закупуването на модерно оборудване и апаратура за болницата в града.

Преди дни Чападжиев посети родния си град Мадан, където през 2019 г. направи дарение от 1 млн. долара за закупуването на модерно оборудване и апаратура за болницата в града. За това съобщи кметът Фахри Молайсенов. Благодарение на щедрото дарение общинската болница вече разполага с модерен скенер, портативен ехокардиограф, хирургичен инструментариум и друга медицинска апаратура.

По думите на кмета предстои да бъде закупена още апаратура от най-висок клас за над 700 хил. лв.

"В последните няколко години забелязах, че всеки път, като дойда, има нещо ново, направено в града. Прочетох, че стартират близо 30 нови обекта в Мадан, сред които реконструкция на водопровода и канализацията, общински пътища, детски площадки, озеленяване", споделя Чападжиев, цитиран от БТА.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър