От ГЕРБ няма да инициират импийчмънт срещу Радев

Управляващата партия ГЕРБ обяви, че няма да инициира процедура по импийчмънт на президента Румен Радев. Решението е било взето на извънредно заседание на Изпълнителната комисия и бе обявено от вицепремиера Томислав Дончев.

„Ние не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и не искаме да допринасяме за разделението в обществото”, каза членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Припомняме, че преди дни депутатът от управляващата партия Георги Марков намекна за готовността на ГЕРБ да постави въпроса за импийчмънт на президента след произнасяне на Конституционния съд по питането на главния прокурор Иван Гешев.

"Позицията на Марков е преди решението на Изпълнителната комисия", каза Томислав Дончев. "Противно на това, което чувате, ние сме демократична партия, в която често има различни мнения. Спорим и това е нормално”.

В четвъртък Радев обяви за "слухове" твърденията, че стои зад опит за преврат на изпълнителната власт, като заяви, че "винаги е работил за интересите на България". Той каза, че такава процедура "няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението".

За "война на институциите" говори и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която каза, че "нямаше как да не отговорим на предизвикателството".

"В никакъв случай не смятаме, че това е от полза за България и разчитаме на разумен подход от всички, които са получили доверието на хората да ги представляват в рамките на техните конституционни правомощия", сподели тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024