Снимка: © bikiniartmuseum.com

Първият в света Музей на бикините вече е факт. Той отвори врати на 5 юли в малкия германски град Бад-Рапенау, а датата не е случайна – днес се отбелязва Международният ден на бикините.

Bikini Art Museum, разположен между Франкфурт и Щутгарт, е единственият музей в света, посветен на къпалната култура. В него ще бъдат изложени над 400 чифта бикини и бански костюми, които представляват различни епохи в тази култура – от 1870 до ден днешен. Посетителите ще могат да видят облекла на Мерилин Монро, Скарлет Йохансон, Ева Грийн, Естер Уилямс и Джоан Колинс.

В музея са изложени облекла на дизайнерите Кристиан Диор, Коко Шанел, Емилио Пучи и други известни имена. Сред тях е Луи Реар – създателят на бикините. Посетителите ще могат да видят негови 12 оригинални бански костюма, които е представил в Piscine Molitor в Париж през 1946 г.

Изложбеното пространство от 1500 кв. м и всички над 1000 експоната представят историята на банските костюми и тяхната трансформация във времето. В музея темите не са само за вода и плаж, но и за арести, скандали и еманципацията на жените. На всички обаче е ясно коя е основната тематика.

„Това не е само колекция от бикини, но и от бански костюми, които разказват историята и еволюцията им“, казва кураторът Жислен Райер, цитирана от Forbes. „Всичко започва с облеклата от 1870 – рокли, панталони, шапки за плуване, чорапи и обувки. После виждате как са изминали над 20 години, за да се създадат по-интересни елементи“.

Всички подобни изложени елементи са подбрани специално, тъй като са били носени от знаменитости като френската актриса Летийша Каста, модела Ирис Митенер, жени, печелили наградата „Мис Вселена“, и известни лица от Холивуд, носели костюмите през 50-те години на миналия век.

Една от секциите в музея ще бъде посветена на починалата през 2014 г. Бъни Йейгър. Родената през 1929 г. американка е известен модел през 50-те и 60-те години. Показва отлични умения и зад камерата, тъй като става фотограф и открива други модели като Лиза Уинтърс.

Съосновател на музея е Александър Русчейнски – немски бизнесмен, който е автор на книга за бикини културата, носеща наименованието „Bikini, la Légende“. Той и екипът му работят за реализирането на идеята около пет години.

„Сред редките изложени елементи присъства един чифт черни бикини с оттенъци на синьо и златисто, които могат да се напомпат и да станат спасителна жилетка. Наистина е трудно да се открие такова нещо“, каза Райер.

Друг от най-ценните елементи е свързан с Луи Реар. „Той никога не е искал да създаде своя марка“, смята кураторът на музея. „Въпреки успеха, който е имал, винаги е предпочитал да се посвети на собствения си бутик, където е работил по ексклузивни поръчки с елитни клиенти“.

Посетителите на музея ще имат възможност да се запознаят с обичаите за къпане от Средновековието, да видят мултимедийна изложба, както и произведения на изкуството и стари реклами на бикини.

Музеят на бикините ще работи всеки ден от седмицата, а интересното е, че за деца под 7 г., които го посещават, няма входна такса. За тези до 17 години билетът струва 9 евро, а за останалите посетители талонът е с цена 12 евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране

Заплахите на Русия срещу Литва, Латвия и Естония ще променят стратегията на Алианса

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре