От Мерилин Монро до Скарлет Йохансон: Първият музей на бикините отвори врати Снимка: © bikiniartmuseum.com

Първият в света Музей на бикините вече е факт. Той отвори врати на 5 юли в малкия германски град Бад-Рапенау, а датата не е случайна – днес се отбелязва Международният ден на бикините.

Bikini Art Museum, разположен между Франкфурт и Щутгарт, е единственият музей в света, посветен на къпалната култура. В него ще бъдат изложени над 400 чифта бикини и бански костюми, които представляват различни епохи в тази култура – от 1870 до ден днешен. Посетителите ще могат да видят облекла на Мерилин Монро, Скарлет Йохансон, Ева Грийн, Естер Уилямс и Джоан Колинс.

В музея са изложени облекла на дизайнерите Кристиан Диор, Коко Шанел, Емилио Пучи и други известни имена. Сред тях е Луи Реар – създателят на бикините. Посетителите ще могат да видят негови 12 оригинални бански костюма, които е представил в Piscine Molitor в Париж през 1946 г.

Изложбеното пространство от 1500 кв. м и всички над 1000 експоната представят историята на банските костюми и тяхната трансформация във времето. В музея темите не са само за вода и плаж, но и за арести, скандали и еманципацията на жените. На всички обаче е ясно коя е основната тематика.

„Това не е само колекция от бикини, но и от бански костюми, които разказват историята и еволюцията им“, казва кураторът Жислен Райер, цитирана от Forbes. „Всичко започва с облеклата от 1870 – рокли, панталони, шапки за плуване, чорапи и обувки. После виждате как са изминали над 20 години, за да се създадат по-интересни елементи“.

Всички подобни изложени елементи са подбрани специално, тъй като са били носени от знаменитости като френската актриса Летийша Каста, модела Ирис Митенер, жени, печелили наградата „Мис Вселена“, и известни лица от Холивуд, носели костюмите през 50-те години на миналия век.

Една от секциите в музея ще бъде посветена на починалата през 2014 г. Бъни Йейгър. Родената през 1929 г. американка е известен модел през 50-те и 60-те години. Показва отлични умения и зад камерата, тъй като става фотограф и открива други модели като Лиза Уинтърс.

Съосновател на музея е Александър Русчейнски – немски бизнесмен, който е автор на книга за бикини културата, носеща наименованието „Bikini, la Légende“. Той и екипът му работят за реализирането на идеята около пет години.

„Сред редките изложени елементи присъства един чифт черни бикини с оттенъци на синьо и златисто, които могат да се напомпат и да станат спасителна жилетка. Наистина е трудно да се открие такова нещо“, каза Райер.

Друг от най-ценните елементи е свързан с Луи Реар. „Той никога не е искал да създаде своя марка“, смята кураторът на музея. „Въпреки успеха, който е имал, винаги е предпочитал да се посвети на собствения си бутик, където е работил по ексклузивни поръчки с елитни клиенти“.

Посетителите на музея ще имат възможност да се запознаят с обичаите за къпане от Средновековието, да видят мултимедийна изложба, както и произведения на изкуството и стари реклами на бикини.

Музеят на бикините ще работи всеки ден от седмицата, а интересното е, че за деца под 7 г., които го посещават, няма входна такса. За тези до 17 години билетът струва 9 евро, а за останалите посетители талонът е с цена 12 евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024