Снимка: © Булевард България

Парламентът окончателно реши да закрие специализираните съдилища и прокуратури - законодателна инициатива, която се блокираше в два поредни състава на Народното събрание. 

Подкрепа за прекратяването на дейността им дойде от депутатите от управляващата коалиция, които получиха гласове и от "Възраждане". 

Преместването на магистратите, които досега работеха в спецправосъдието, ще става на квотен принцип. До 1/4 от съдиите от първата инстанция ще могат да бъдат преназначавани в един окръжен съд. До 1/3 от апелативните спецсъдии ще могат да бъдат преназначени в един апелативен съд. 

Решението беше взето по искане на магистратите, които поискаха да останат в столични съдилища, вместо да бъдат "интернирани" по отделенията в страната. 

В 14-дневен срок от обнародването на промените в Закона за съдебната власт съдиите и прокурорите трябва да заявят дали искат да се върнат на старата си позиция преди заемането на място в Спецсъда/прокуратурата, или да бъдат преназначени другаде. 

ВСС трябва да разкрие съответния брой на съдийски позиции според натовареността на съдилищата, за да бъде осигурена новата работа на магистратите. 

Делата, по които те работят, няма да бъдат прекратявани, а ще останат под техен надзор. Заплатите на спецмагистратите ще се запазят. 

Заседанието на парламента по Закона за съдебната власт продължава, след като беше прекъснато от скандал между ГЕРБ и управляващите по повод съдебното решение за незаконния арест на Бойко Борисов.

Спецсъдът и прокуратурата бяха създадени през 2011 г. по инициатива на тогавашните управляващи от ГЕРБ с идеята в тях да се разглеждат по-бързо сложни процеси срещу организирани престъпни групи или за престъпления срещу републиката. 

През 2017 г. този обхват беше разширен с корупционните престъпления, извършвани от висши държавни служители.  

Първоначално ЕК препоръчваше на България модела със специализирани прокурори, които да могат по-ефективно да противодействат на корупцията. Работата им по знакови дела се оказа компрометирана заради практиката за репресивен натиск срещу бивши или действащи политически фигури по време на съдебните процеси, които завършват с оправдателни присъди. 

Управляващите обвиняват спецмагистратите, че са допуснали да се превърнат в "политически репресивен апарат". В същото време - процеси като този за фалита на КТБ не могат да помръднат от първа инстанция в Спецсъда с години. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне