От третия опит: Народното събрание закри Специализирания съд Снимка: © Булевард България

Парламентът окончателно реши да закрие специализираните съдилища и прокуратури - законодателна инициатива, която се блокираше в два поредни състава на Народното събрание.

Подкрепа за прекратяването на дейността им дойде от депутатите от управляващата коалиция, които получиха гласове и от "Възраждане".

Преместването на магистратите, които досега работеха в спецправосъдието, ще става на квотен принцип. До 1/4 от съдиите от първата инстанция ще могат да бъдат преназначавани в един окръжен съд. До 1/3 от апелативните спецсъдии ще могат да бъдат преназначени в един апелативен съд.

Решението беше взето по искане на магистратите, които поискаха да останат в столични съдилища, вместо да бъдат "интернирани" по отделенията в страната.

В 14-дневен срок от обнародването на промените в Закона за съдебната власт съдиите и прокурорите трябва да заявят дали искат да се върнат на старата си позиция преди заемането на място в Спецсъда/прокуратурата, или да бъдат преназначени другаде.

ВСС трябва да разкрие съответния брой на съдийски позиции според натовареността на съдилищата, за да бъде осигурена новата работа на магистратите.

Делата, по които те работят, няма да бъдат прекратявани, а ще останат под техен надзор. Заплатите на спецмагистратите ще се запазят.

Заседанието на парламента по Закона за съдебната власт продължава, след като беше прекъснато от скандал между ГЕРБ и управляващите по повод съдебното решение за незаконния арест на Бойко Борисов.

Спецсъдът и прокуратурата бяха създадени през 2011 г. по инициатива на тогавашните управляващи от ГЕРБ с идеята в тях да се разглеждат по-бързо сложни процеси срещу организирани престъпни групи или за престъпления срещу републиката.

През 2017 г. този обхват беше разширен с корупционните престъпления, извършвани от висши държавни служители.

Първоначално ЕК препоръчваше на България модела със специализирани прокурори, които да могат по-ефективно да противодействат на корупцията. Работата им по знакови дела се оказа компрометирана заради практиката за репресивен натиск срещу бивши или действащи политически фигури по време на съдебните процеси, които завършват с оправдателни присъди.

Управляващите обвиняват спецмагистратите, че са допуснали да се превърнат в "политически репресивен апарат". В същото време - процеси като този за фалита на КТБ не могат да помръднат от първа инстанция в Спецсъда с години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023