Отава е в извънредно положение, демонстрантите "контролират ситуацията" Снимка: © Getty Images

Кметът на Отава Джим Уотсън обяви извънредно положение в града, което да помогне за справяне с безпрецедентните 10-дневни блокади от протестиращи шофьори на камиони, които парализираха канадската столица, предаде Ройтерс, цитира БТА.

"(Мерките) отразяват сериозната опасност и заплаха за безопасността и сигурността на гражданите, които създават продължаващите демонстрации, и подчертават нуждата от подкрепа от други институции и клонове на правителството", посочва кметът.

Според Джим Уотсън демонстрантите са повече на брой от полицаите и контролират ситуацията. Той не даде подробности за това какви мерки възнамерява да наложи. Канадската полиция смята, че организираната блокада разчита на финансиране от Съединените щати.

Много бизнеси в Отава се оплакаха на градските власти, че губят пари и клиенти, а по-голямата част от офисите и магазините им в центъра на Отава са затворени повече от седмица или работят с намалено работно време.

Протестът, който се нарече "Конвой на свободата", започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони. Впоследствие прерасна в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки, правителството на премиера Джъстин Трюдо и всичко останало. Според световните агенции демонстранти развяват нацистки флагове и знамена на Конфедерацията, пише СЕГА.

Срещу поне четирима души са повдигнати обвинения за проява на омраза и заплаха срещу публични фигури.

Мерки срещу протестиращите обеща и шефът на полицията в Отава Питър Слоли. Местни жители се оплакват от заплахи и тормоз от страна протестиращи, които нарушават съня им с постоянните си клаксон. Има вече и онлайн петиция срещу "незаконния" протест.

Слоли коментира, че това "общонационално въстание е водено от лудост". Градът е е под обсада и има нужда от повече подкрепления извън тези, които вече е получил от други полицейски сили, каза Слоли.

"Конвоят на свободата" започна в края на януари от канадския тихоокеански бряг. Шофьорите на камиони минаха 4400 км до столицата. До момента те са получили дарения в размер на 10 млн. канадски долара.

Парите се събират онлайн през платформата GoFundMe, която в края на миналата седмица обяви, че прекратява събирането на средства, след получаване на доказателства от органите на реда, че демонстрацията "се е превърнала в окупация, придружена от насилие и друга незаконна дейност".

В последните дни хиляди канадци излязоха по улиците с камиони, трактори, коли и пеша - от западната провинция Алберта, движейки се на изток до град Квебек, и в градовете между тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024
Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024