Отиде си Тим Лобингер: Звездата в овчарския скок, който спечели борбата с рака "по свой начин" Снимка: © Getty Images

Тим Лобингер полетя по-високо от всеки друг германец преди него. Лекоатлетът в овчарският скок се превърна в национален спортен герой през лятото на 1997 г., когато той стана първият германец, прескочил магическата граница от шест метра. В четвъртък Лобингер почина на 50-годишна възраст след дълго боледуване от рак.

Новината за смъртта му беше обявена от неговите близки, които описаха борбата му с рака като "битка, която той не загуби, а спечели по свой си начин".

През многото години, в които се занимава с овчарски скок, Лобингер постоянно гледа да усъвършенства начина, по който се подготвя за следващото си състезание. Роден в Рейнланд през 1972 г., той си записва всеки ден, всяка тренировка и всяко свое състезание по време на кариерата си.

Всичко започна много рано. Още на 7 години Лобингер вече държи прът в ръката си и прескача летва на височина 2,01 метра. През следващите години достига 3,99 м и постепенно достига до 6.

Звездата му изгрява през август 1997 г. в Кьолн - на открито, където за първи път преодолява впечатляващите 6 метра в овчарския скок. Почти две години по-късно той успява да повтори постижението си на по-голяма сцена по време на игрите на Златната лига в Осло.

След него успяха само двама спортисти успяват да го достгинат. Това са Дани Екер и германският рекордьор Бьорн Ото, който премина 6,01 метра през 2012 г.

Въпреки това Тим Лобигнер остава лицето на немския скок на височина. През 1998 г. става европейски шампион във Валенсия, а през 2003 г. е коронован за световен шампион в Бирмингам. На открито той се качва два пъти на почетната стълбичка на европейските първенства: печели бронз в Мюнхен през 2002 г. и сребро в Гьотеборг през 2006 г.

Той участва в четири Олимпийски игри, като най-добрият му резултат обаче е едва седмо място през 1996 г. в Атланта. Четири години по-късно Лобингер става 13-и в Сидни, завършва 11-и в Атина, а през 2008 г. не успява да се класира в Пекин.

Скоро след края на кариерата си той започва друго състезание - този път не с височини, а с рак. Лобингер е диагностициран с левкемия през март 2017 г. Следва дълга и тъжка битка, която той описва така: "Гърбът ми е опрян до стената, но трябва да се боря".

С химиотерапия и трансплантация на стволови клетки той успява да се пребори с рака и през 2019 г. е със стабилно здраве. Три години по-късно обаче коварната болест се завръща, а лекарите този път не му дават шансове да се излекува.

През октомври по време на интервю за германския вестник "Bild" той сам споделя, че няма да се излекува от заболяването.

"Струва си да се боря за всеки ден, който мога да живея и да прекарам със семейството си", казва той в интервюто.

Сега светът на леката атлетика скърби за човека, който никога не се е отказвал от това, което е било важно за него. От изявлението на неговото семейство става ясно, че Лобингер е починал, "заспал спокойно в тесен кръг" от своите най-близки хора.

Той има два брака, има две деца от състезателката по троен скок Петра Лобингер, за която е женен до 2003 г. От 2011 до 2017 г. негова съпруга е телевизионната журналистка Алина Бауман, от която има син.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024