Папа Франциск се забърка в скандал след спорна импровизирана реч за "Велика Русия" Снимка: © Getty

Папа Франциск се озова в центъра на сериозен политически скандал заради свое импровизирано послание към руски младежи.

Изявлението, което той прави през видеоклип за събранието на Общоруската среща на католическата младеж в Санкт Петербург, беше възприето като остра провокация спрямо Украйна - на фона на опитите на Ватикана да посредничи за мир и прекратяване на войната.

От администрацията на Католическата църква бяха принудени да публикуват пояснения, след като напрежението стигна до нивото на дипломатически скандал.

Междувременно, Кремъл се оказа единствената "страна" в конфликта, която изглежда доволна от изказването на папата.

Причината за критиките срещу папа Франциск е част от негово изказване, което очевидно не е включено в предварително написаната му реч.

Франциск спира да чете и се обръща директно към камерата, казвайки на руската си публика: "Не забравяйте за наследството. Вие сте наследници на Велика Русия - Велика Русия на светците, владетелите, Велика Русия на Петър I, Екатерина II, на онази империя - велика, просветена, страна с голяма култура и голяма хуманност. Никога не се отказвайте от това наследство. Вие сте наследници на майка Русия, вървете напред с това".

Информационният сайт на Светия престол Vatican News публикува текста на речта на папата, изнесена още в петък, но се оказва, че този пасаж липсва от него.

Той обаче привлича вниманието през уикенда, след като се появява видеоклип от събитието.

Посланието на папа Франциск беше разчетено крайно критично от страна на украинската дипломация, както и от униатската църква в страната.

"Именно чрез подобна империалистическа пропаганда, "духовни връзки" и "нужда" от спасение на "великата майка Русия" Кремъл оправдава избиването на хиляди украинци и украинки и унищожаването на стотици украински градове и села", казва говорителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко в своя позиция.

"Много неприятно е, че руските великодържавни идеи, които всъщност са и причината за хроничната агресивност на Русия, съзнателно или несъзнателно звучат от устата на папата, чиято мисия, доколкото ние разбираме, е именно да отвори очите на руската младеж за катастрофалния курс на днешното руско управление", казва още Николенко.

Ръководителят на Украинската католическа униатска църква архиепископ Святослав Шевчук също изразява изумление от изказването на папа Франциск, като посочва, че думите му могат да се използват като вдъхновение за "неоколониалните амбиции на страната-агресор".

От Ватикана публикуваха своя декларация, в която казват, че папата никога не е заемал политически позиции и че думите му трябва да се разчитат като "глас в защита на човешкия живот и ценностите, свързани с него.".

Говорителят на Ватикана Матео Бруни обяснява изявлението на Франциск с тоав, че е искал "да насърчи младите хора да съхраняват и популяризират всичко положително в голямото руско културно и духовно наследство", а не да възхвалява империализма или конкретни владетели.

Папата е и идеолог на дипломатическата мисия, заради която кардинал Матео Дзупи пътуваше до Украйна, Русия и САЩ в опит да помогне за начало на преговори за примирие.

Украинският архимандрит и философ Кирил Говорун коментира пред "Униан", че "всякакви позитивни препратки към руските имперски наративи - дори с терапевтична цел - би трябвало да станат табу за всички, без изключение, дори за папата".

Говорун посочва, че папа Франциск не е предал украинците и остава на тяхна страна, но се опитва да намери начин как да приложи своята емпатия и към Русия.

Той дава пример с традицията на ордена на йезуитите, към който принадлежи Франциск, и с един от техните най-видни представители Матео Ричи, успял да привлече доброто разположение на китайската дианстия Мин в 16 век във време, в което тя дори не допуска католици в страната.

"Най-важното е, че Ричи поразява китайците със своите знания, заради което те накрая му дават титлата "мандарин" и разрешават да бъде погребан в Пекин. Но Берголо (папа Франциск) не е Ричи, макар и двамата да са йезуити. Той няма онези познания за държавата, която се опитва да привлече. Неговите представи за историята на тази страна са достатъчно повърхностни и по-скоро са типични за редови аржентинец, отколкото за редови йезуит. Чувал е за двама руски царе - Петър и Екатерина. И разбира се, не е чувал, че Петър Първи е построил новата си столица върху костите на украинци, че е запалил украинската столица, а Екатерина Втора е унищожила украинската казашка република, като затвърждава своя imperium. Точно това прави и Путин в днешни дни", казва Кирил Говорун.

Единствената позитивна реакция на изявлението на папа Франциск дойде от страна на говорителя на Путин Дмитрий Песков.

В коментар пред Reuters, той казва, че думите му към младите руснаци да помнят историята си и богатото наследство на руската държава са "много радостни".

Тайната мисия на Ватикана за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024