Папата каза на младите италианци да спрат да бъдат "егоисти" и да имат повече деца вместо домашни любимци Снимка: © Getty

"Егоистичните" млади италианци трябва да имат повече деца и по-малко домашни любимци. Такова послание отправи папа Франциск по време на конференция на организации в подкрепа на семейството в Рим.

Той разговаря с италианския премиер Джорджия Мелони в опит да призове политическите лидери да обърнат внимание на демографската криза в страната, която миналата година отбеляза спад на населението с повече от 300 хил. души.

След като отправи критики по младите двойки, които избират да имат домашни любимци вместо деца, папата заяви, че трябва да се насочат специални ресурси към младите, за да бъдат подпомогнати да създават семейства. Той добави, че е необходимо да се "посади бъдеще" с надежда.

"Нека не се примиряваме с безплодната сивота и песимизъм. Нека не вярваме, че историята вече е предрешена, че нищо не може да се направи, за да се обърне тенденцията", каза Франциск.

През 2022 г. в Италия е регистриран рекордно нисък брой новородени деца - 392 598, което в съчетание с високия брой регистрирани смъртни случаи - 713 499, означава, че страната е с отрицателен естествен прираст.

Премиерът Мелони и нейното правителство започнаха кампания за насърчаване на поне 500 хил. раждания всяка година до 2033 г. Това е процентът, който според демографите е необходим, за да се предпази италианската икономика от срив, така че повече хора да могат да работят, тъй като броят на пенсионерите се увеличава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024