Снимка: © twitter.com/AdamSamson

Хиляди хора, включително ветерани от Втората световна война, излязоха по улиците на Беларус въпреки пандемията Covid-19, за да наблюдават военния парад по случай Деня на победата.

Гражданите не спазваха социална дистанция и много от тях не носеха маски, стана ясно от снимки в социалните мрежи, а това бе потвърдено от The Guardian и ТАСС.

Президентът Александър Лукашенко, който от доста време насам неглижира опасността, предизвикана от новия коронавирус, държеше парадът по случай 75 години от победата над Нацистка Германия да се проведе. Беларус е единствената постсъветска държава, която организира подобно събитие.

Русия и други страни отмениха парада и проведоха събития за Деня на победата онлайн. В Москва, Владимир Путин остави цветя пред вечния огън близо до площада Кремъл тази седмица и обеща да проведе парад и марш до края на годината.

Властите в Беларус преди време съобщиха, че няма да канят ветераните от войната поради това, че са рискова група, но тази мярка не бе спазена и възрастните се смесиха с младото население по улиците на столицата Минск.

„В този луд, дезориентиран свят ще има хора, които да ни съдят заради времето и мястото на провеждане на този свещен акт“, каза Лукашенко в речта си, цитиран от The Guardian. „Не прибързвайте с решенията да ни съдите, беларуски потомци на победата. Нямаше как да действаме по различен начин. Нямахме избор. А дори да имахме, щяхме да сторим същото“.

Президентът публично подцени опасността от пандемията, като се появи на службите за Великден преди седмици и на други обществени събития, казвайки пред репортерите, че вирусът не е толкова смъртоносен, колкото се твърди. Той дори стигна дотам, че го нарече „психоза“.

Мерките в Беларус останаха отпуснати, а един от най-ярките примери за това бе продължаващото футболно първенство – навсякъде другаде в Европа шампионатите бяха преустановени.

Заразените с Covid-19 в страната достигнаха 21 101 души, по данни на Worldometers. Жертвите са 121, а оздравелите – над 5400. Изглеждаше така, че между 17 и 19 април Беларус е овладял пандемията, но оттогава насам се наблюдава рязко увеличаване на заболеваемостта.

Местни активисти и неправителствени организации изиграха важна роля в подкрепата на болниците и медицинския персонал, който започна да се заразява с коронавируса. В лечебните заведения се включиха доброволци, а лекарите бяха снабдени с предпазни облекла.

Парадът в Беларус беше излъчен от всички местни телевизионни канали, предаде ТАСС, цитиран от БНТ. Зрители се събраха на трибуните по една от централните алеи на беларуската столица при мемориала "Минск - град герой". Тази година броят на хората, които гледат събитието в близост до алеята, беше забележимо по-малък в сравнение с минали години.

Парадът на военна техника бе открит от легендарния танк Т-34 с надпис "Червено" на кулата. Последва въздушният парад, в който участваха около 40 самолета и хеликоптери. За първи път изтребителите Су-30SM, закупени в Русия, прелетяха над небето в Минск. Военната част на тържествата беше завършена с изпълнение на консолидираната рота на Въоръжените сили на Беларус.

По традиция президентът на страната Александър Лукашенко беше облечен във военна униформа. Той изпя песен пред зрителите, а накрая последва тържествена церемония по полагане на цветя пред паметника на Победата. Чествания се провеждат и в други градове в Беларус.

Тази вечер на площад "Победа“ в столицата е планирано провеждането на мащабен концерт под надслова "За славата на общата победа“. Организаторите очакват над 3500 зрители, пише ТАСС.

Прочети