Параментът окончателно одобри изпращането на военна помощ за Украйна, БСП поиска Радев да наложи вето Снимка: © Getty Images

На второ четене депутатите одобриха споразумението за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, след като миналата седмица на извънредно заседание Комисията по отбрана прие списъка с въоръжение, което страната ни да изпрати на Киев.

Днешният дебат също не мина без проблеми и спорове. Основната драма се оказа фактът, че информацията какво точно ще получи Украйна е засекретена. Депутатите имаха повече от една седмица да се запознаят с класифицираната информация, за да си изградят мнение за днешното гласуване. В процеса на дебата обаче се оказа, че от 240 само 25 народни представители са се запознали със списъка.

Според министъра на отбраната Димитър Стоянов България няма възможност да даде тежко оръжие, а само леко стрелково оръжие и боеприпаси. Както и на предните гласувания, най-големите противници на изпращането на военна помощ за Украйна бяха "Възраждане" и БСП. От левицата дори поискаха президентът Румен Радев да наложи вето на решението.

След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че за българските граждани е явно, че в пленарната зала имало "коалиция на войната". Тя призова президента Радев да наложи вето на ратификацията за изпращане на оръжия на Украйна. Според нея едното основание за това е конституционно-юридическо, а другото - чисто морално.

Георги Свиленски от БСП каза, че българските граждани трябва да разберат за какви оръжия става дума. Неговият съпартиец Кристиан Вигенин пък обясни, че тук не става въпрос за симпатиите ни към украинските граждани, а за това, че предоставянето на въоръжение означава "ангажиране в този конфликт". И допълни, че останалите страни по света, които са предоставили военна помощ на Украйна, дават гласност на това какво точно са изпратили.

БСП искат още да се създаде нов член 2, който гласи: "Промени в количеството или вида на безвъзмездно предоставяното въоръжение, техника и боеприпаси се извършват с допълнително споразумение, при условията на последваща ратификация от Народното събрание".

Председателят на комисията Христо Гаджев каза, че така се изменя първи член и това, де факто, е предложение за изменение по международен договор, което противоречи на правилника на парламента. Според него предложението на БСП е противоконституционно.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС изпращането на оръжие е "въпрос за достойноството ни като държава, защото има въпроси, които не трябва да се обдъждат публично".

"И без това чуждите разузнавания знаят повече от нас какво имаме", иронично каза Чолаков.

Военният министър Димитър Стоянов каза, че причината информацията да бъде класифицирана е, че тя е част от доклад, който съдържа цялата информация за въоръжението на България, включително и техника за попълване на загубите. И допълни, че никоя страна не представя пълна информация за това какво е изпратила на Украйна като оръжие.

Според Делян Добрев от ГЕРБ-СДС "списъкът е таен, защото ни е срам колко малко даваме".

"Не съм чел секретното приложение, но по информация на колеги, отчетната стойност на това, което ще дадем, е около 20 млн. лв. Тази година сме изнесли военна продукция за 6 млрд. лв. - миналата година 1 млрд. лв. Тоест от началото на войната износът ни за Полша и за Чехия е нараснал с 5 млрд. лв.", добави той.

В края на дискусията Иван Манев от "Продължаваме промяната" поиска прекратяване на дебата - "против" гласуваха само БСП и "Възраждане". След това Вигенин предложи гласуването да се отложи за другата седмица, "когато депутати ще са наясно какво точно гласуват".

Предложението не беше прието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024