Парламентът бърза да прокара поправки на ДПС, които връщат безконтролната сеч Снимка: © Unsplash

Спорни поправки в Закона за горите, с които се предвижда увеличение на сечите в българските гори, минават по бързата писта в парламента. За това сигнализира бившият депутат от "Продължаваме промяната" и екоексперт Александър Дунчев в профила си във Facebook.

Промените в закона са инициатива на ДПС и според Дунчев с тях се отменя важна разпоредба, която в момента предвижда горите да се секат единствено от хора с правоспособност по правилата на безопасните условия за труд (ЗБУТ) и международната горска сертификация.

Само ден след като са внесени в парламента, законовите промени вече са приети на първо четене в комисията по земеделие. В тяхна подкрепа са гласували 14 депутати, 2-ма са били против, а 1 се е въздържал.

Прието е и искането на ДПС допустимото количество дърва за огрев, което ще се дава на домакинствата на преференциални цени, да скочи от 10 на 30 кубика.

"Тоест при 1,5 млн. домакинства, ползващи дърва за огрев, това ще доведе до ежегоден дърводобив от 45 млн. кубика, докато досега се добиваше по 15 млн. Отидоха и вековните гори, и вододайните зони, и цялата ни природа", пише Дунчев.

Бившият депутат смята, че бързите промени имат общо с предстоящите местни избори и се взимат в полза на кметове на ДПС и ГЕРБ.

"С две алинеи се дава и пълна власт на ДПС-ГЕРБ кметовете да определят на кой, колко и кога да се дават дърва, т.е. да се купуват избори. Една от най-мощните схеми за злоупотреби с дърва, която беше спряна с приетото изменение на закона за горите в 48 НС по предложение на ПП-ДБ", обяснява той.

От сайта на парламента става ясно, че освен скоростното разглеждане и приемане на законопроекта, той ще мине по съкратена процедура, като срока за предложения между първо и второ четене е само три дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024