216 депутати гласуваха оставката на кабинета "Денков" (обновена) Снимка: © Булевард България

Оставката на кабинета "Денков" беше приета с 216 гласа "за" и нито един против или въздържал се.

Премиерът Николай Денков беше единственият член на правителството, който присъства на процедурата в залата - и напусна след три поредни изказвания на депутати от "Възраждане".

Той повтори речта си от вторник вечер, в която обясни оставката си като изпълнение на ангажимента от юни 2023 г. и изброи част от направеното до момента.

  • ръст на икономиката с около 2% на фона на рецесията в Западна Европа, спад на инфлацията, втори по ръст на заплатите в ЕС, "прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха и няма да се сбъднат"
  • над 1 млрд. лв. в бюджета за общински проекти с "максимална прозрачност", над 3 млрд. лв. помощи за селскостопанските производители
  • приемане на нов антикорупционен закон и промените в конституцията, които заедно с отпадналия механизъм за наблюдение от ЕС отвориха възможност за частично присъединяване към Шенген
  • България подкрепи Украйна срещу руския агресор, защото това отразява българския национален интерес, каза Денков, обръщайки се към "Възраждане";
  • договорът за новите бойни машини за Сухопътните войски, работата по транспортния коридор от Солун до Констанца, доставката на първия медицински хеликоптер и високопроходими линейки
  • 30 км магистрални пътища
  • работа по 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" и др.

"Готови сме да продължим напред с ротационен премиер Мария Габриел. Благодаря на нея, министрите от кабинета и на народните представители, които подкрепяха това правителство, за да изпълним този успешен, макар и кратък мандат", каза още Николай Денков.

Тошко Йорданов от ИТН обвини кабинета в "безгръбначна външна политика", увеличение на номиналния държавен дълг до 49 млрд. лв. в края на 2024, споразумението с Австрия за допускане на България в Шенген и "министри-туристи", както той определи част от членовете на кабинета.

"Направиха едно нещо, което обещаха - изпраха Бойко Борисов и това трябва да им се признае. Тази оставка е закъсняла с 9 месеца. На плещите на ГЕРБ и ДПС зависи дали ще продължат тази простотия", обяви още той.

Тонът на Йорданов премина в груба агресия към края на дебатите, като председателят на ПГ на ИТН си позволи да нарече "предател" и "боклук" Кирил Петков, заради което беше наказан.

Корнелия Нинова обвини властта в това, че не е провела никакви реформи в здравеопазването и образованието, а партиите водят спор само за "делене на постове".

"Какво ни чака след оставката? Вижте меморандумите - няма дума за цени, монополисти, доходи, демография. В това споразумение се допускат политически назначения. Борисов пита как можело да се сменя шефа на НАП в Бургас, без да се пита кметът. Пита "кой бизнес ще ни посрещне, ако НАП не е наш". Какво по-порочно от този модел на управление", попита Нинова.

Кирил Петков беше първият от управляващото мнозинство, който все пак излезе да защити свършеното от правителството.

"В историята на България няма примери като този премиер да си дава оставката, защото е дал обещание. Той даде обещание пред целия български народ. Единствените промени, които са необратими, са тези, които променят очакванията и страховете на българския народ. Хората очакват да имат премиер, който е проевропейски, образован, балансиран. Никой във властта да няма монопол. Очакват да няма служител където и да е в страната, над който е само Господ. Който и да управлява оттук нататък, ще трябва да отговаря на тези очаквания. Хората трябва да очакват независими регулатори, справедлива цена на енергията, тока и газа, независими медии, очакват да няма бюджетни нотариуси. Очакват прокурорите да имат само обществен интерес и службите да се борят за сигурността на всеки български гражданин. Ние ще се борим това да продължи", каза той.

"Простотията, зависимостта от други държави, подвикванията, наглите изказвания не са вече част от очакванията на българския народ. И шоутата, които гледаме напоследък - със сексуални комплекси и други неща - са извън очакванията на българския народ. Това ще ви маргинализира още повече", каза Петков към Възраждане и ИТН.

ГЕРБ искаха гласуването на оставката да бъде отложено за след 8 март, когато председателят Бойко Борисов и Мария Габриел ще се върнат в България.

Двамата са в делегацията на заседанието на Европейската народна партия в Букурещ, на което се очаква да бъде потвърдена кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за кандидат за председател на ЕК за втори мандат.

Гласуването на оставката ще доведе до задействане на процедурата, в която президентът Румен Радев е длъжен да свика консултации с парламентарните групи, след което да връчи наново мандатите за новия кабинет.

Дотогава ГЕРБ и ПП-ДБ би трябвало да са приключили с преговорите за ротацията - успешно или не.

Ако до началото на април няма договореност за бъдещето на управлението, ще се стигне до избори 2 в 1 на 9 юни - за Европарламент и за Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024