НС възстанови Пленума на ВСС в разрез с току-що променената Конституция Снимка: © Булевард България

Недомислица в конституционните промени от декември 2023 г. доведе до странно решение на Народното събрание, което "възстановява" вече несъществуваща структура според основния закон - Пленума на ВСС.

При това: с промяна в Закона за съдебната власт, направени в последния момент, през преходни и заключителни разпоредби на... Наказателно-процесуалния кодекс.

Практиката за "кърпене" на законодателството с извънредни текстове беше емблематична за работата на Народното събрание в мандатите на ГЕРБ.

  • Според новите текстове на Конституцията, би трябвало да има два самостоятелни органа на съдебната власт: Висш съдебен и Висш прокурорски съвети.
  • И сега ВСС е разделен на две колегии, но най-важните решения за системата, включително за бюджета ѝ, се вземаха от общото им събрание - т.нар. пленум.
  • Проблемът възниква от това, че старият Висш съдебен съвет така и не беше разпуснат след конституционната реформа, а ще продължи да съществува поне още 9 месеца.

В последната алинея на Преходните и заключителни разпоредби на Конституцията беше записано, че сегашните 2 колегии ще изпълняват функциите съответно на Съдийски и Прокурорски съвет до избирането на нови състави (без да има право да предлага нови ръководители на ВАС, ВКС и нов главен прокурор).

Съществуващите колегии (с отдавна изтекли мандати) са поискали Законът за съдебната власт да бъде изменен, за да могат да поемат пълните си правомощия, вкл. да станат първостепенни разпоредители с държавния бюджет.

Вместо това Народното събрание реши да "възкреси" Пленума и да го остави да съществува паралелно, докато не бъдат избрани ВСС и ВПС.

От опозицията обаче веднага заплашиха да атакуват текстовете пред Конституционния съд, защото се дописват несъществуващи условия в Конституцията. Втората причина е, че това се прави през НПК, а не през устройствения закон на съдебната власт.

Вносителите на промяната са депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. По време на обсъждането в Правната комисия Атанаска Дишева от ВСС съобщава, че подобен текст е предложен от представляващия съвета Боян Магдалинчев, но без да е подлаган на обсъждане сред членовете му.

Дишева изрази твърдо несъгласие с текста, който според нея също противоречи на приетите промени в Конституцията.

Тя предупреждава още, че този ход на Народното събрание може да компрометира цялата идея на реформата, защото "този Пленум ще трябва да организира и проведе изборите на съставите на ВСС и ВПС, да приеме информационна система за гласуване и да определи секционните комисии".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024