Първият български еднорог Payhawk вече е лицензирано дружество за електронни пари в Европа Снимка: © Payhawk.com

Първият български еднорог Payhawk продължава да се утвърждава на международната финтех сцена. Компанията обяви, че е получила ключов лиценз от банката в Литва, който я превръща в лицензирано европейско дружество за електронни пари (EMI).

Новият лиценз ще отвори по-широк хоризонт пред компанията да разгърне своите платежни услуги. „В момента Payhawk предлага на потребителите в определени пазари избор между дебитни и кредитни карти, но искаме да започнем да предоставяме тази гъвкавост на всичките ни клиенти“, коментира Христо Борисов, изпълнителен директор и съосновател на Payhawk.

Компанията е създадена в България, като започна да развива дейност през 2018 г., предоставяйки на бизнеса по света решение за управление на корпоративните разходи. Оттогава Payhawk бързо набра популярност сред инвеститорите и през март миналата година официално стана първият български еднорог – частно дружество, чиято пазарна оценка надхвърля 1 млрд. долара.

Литва и новият лиценз

Новият лиценз е издаден от Банката на Литва, която е добре позната с подкрепата си за иновативните финансови компании и с приноса си към дигиталната трансформация. Покрай кандидатстването за него Payhawk отвори и свой офис в страната, като така вече присъства в 8 държави по света. Разширяването съвпада със силния растеж за компанията през последната година, през които тя отвори офис и в Ню Йорк, а броят на служителите нарасна с 82%.

Дейността на Payhawk е насочена към бизнеса. Чрез своята платформа тя предлага на фирмите различни инструменти за управление на бизнес разходите – включително дебитни и кредитни карти, възможности за възстановяване на разходи, плащания по фактури и интеграция с различни видове счетоводен софтуер – като обединява всичко това в един цялостен продукт.

Компанията вече има клиенти в 32 държави и предлага своето глобално решение в САЩ, Великобритания и Европейското икономическо пространство.

Новият лиценз ще позволи на финтех компанията да контролира по-голяма част от платежните процеси.

Институциите за електронни пари (EMI) и разликата с банките

Дейността на такива институции се свързва конкретно с използването на електронни пари, като благодарение на тях общата стойност на цифровите плащания расте с бурни темпове – през 2021 г. тя възлиза на около 6,7 млн. долара, а до 2025 г. се очаква да достигне 10,7 млн. долара.

Дружествата за електронни пари по своята същност са доставчици на платежни услуги, които имат право да извършват дейност, свързана с издаването на електронни пари и предоставянето на платежни услуги в целия Европейския съюз.

Чрез техните услуги клиентите могат клиентите държат своите средства, конвертирани в електронни пари, в електронния портфейл и да извършват плащания и преводи с тези средства.

Този тип дружества на пръв поглед много приличат на банка, но не са. Затова например не могат издават банкови сметки и депозити – само да оперират и изплащат е-пари. Докато банковите институции миксират средствата на клиентите със своите средства и използват и двете при осъществяване на дейността си – например за отпускане на кредити – институциите за електронни пари трябва да обособят всички средства, получени от клиентите, и да ги държат отделно от своите.

Предимството на това е свързано със сигурността: EMI-тата не използват парите на клиентите, за да ги заемат, и по тази причина средствата на хората са в безопасност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024