Първокласник стреля по учителката си в САЩ. Съдът обвини майка му Снимка: © Getty Images

Шестгодишно дете простреля учителката си в щата Вирджиния, а сега майка му трябва да отговаря в съда. Случаят е особено необичаен дори за САЩ, където почти всеки ден се появяват нови съобщения за инциденти с огнестрелни оръжия, в които често са замесени деца.

Стрелбата във Вирджиния се случва в началото на януари, а сега с казуса се заемат съдебните власти. Съдебното жури в града Нюпорт Нюз е повдигнало две обвинения срещу майката на момчето. Тя е обвинена в това, че е пренебрегнала детето си и го е изложила на опасност, като е държала в дома си заредено огнестрелно оръжие.

Шестгодишният ученик е занесъл пистолета в училище на 6 януари и е прострелял своята учителка в гърдите. 25-годишната жена е получила животозастрашаващи наранявания, но никой друг не е пострадал. По информация на полицията учителката е успяла да изведе всички ученици от класната стая.

След инцидента става ясно, че пистолетът е принадлежал на майката на момчето. Тя го е закупила законно и го е държала вкъщи.

Законът във Вирджиния забранява съхраняването на заредено оръжие по такъв начин, че то да е достъпно за деца под 14 години. Според американските медии майката на момчето е 26-годишна жена, която сега ще трябва да отговаря пред съдебното жури. То ще трябва да реши дали тя е виновна за повдигнатите обвинения.

Адвокатът на семейството Джеймс Елсън коментира пред "Асошиейтед прес", че пистолетът се е намирал в гардероба на майката на горния рафт и е бил заключен. Властите заявиха, че може да бъдат повдигнати и други обвинения срещу други лица, тъй като в момента се проучват проблемите със сигурността в училището, които може да са позволили стрелбата изобщо да се осъществи.

Простреляната учителка обвинява учебното заведение, че е пренебрегнало многобройните предупреждения, че момчето е имало оръжие в деня на стрелбата, и ги съди за груба небрежност.

Прокурорите вече заявиха, че е малко вероятно на детето да бъдат повдигнати обвинения.

Инцидентите в училищата, в които участват толкова деца стрелци, са рядкост дори в САЩ. Събитията в Нюпорт Нюз обаче подчертават продължаващата заплаха от насилие с огнестрелно оръжие в училищата в Америка. Само преди две седмици три деца и трима възрастни бяха убити по време на инцидент в начално училище в Нешвил, Тенеси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024