Първото заседание на 46-ия парламент: ИТН е в готовност за управление, ДБ ще води диалог за съдебна реформа Снимка: © Булевард България

46-ото Народно събрание беше открито днес (21 юли) с тържествено заседание. То започна в 9 ч. в старата сграда на парламента и бе ръководено от най-възрастния депутат - Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

ИТН е партията с най-много места в НС – 65, ГЕРБ-СДС ще разчита на 63 депутати, БСП за България – на 36. „Демократична България“ разполага с 34 места, ДПС ще има 29 народни представители, а „Изправи се БГ! Ние идваме“ (новото име на „Изправи се! Мутри вън!“) – 13.

"Булевард България" проследи всичко най-интересно от заседанието на живо:


11:20 ч. - Председателят на НС Ива Митева закри заседанието и насрочи следващото за 9 ч. в четвъртък - 22 юли.

10:50 ч. - Ива Митева от „Има такъв народ“ ще бъде председателят на 46-ото Народно събрание и така запазва поста си от предишния парламент.

За зам.-председатели на парламента бяха избрани Виктория Василева (ИТН), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (ДБ), Мукаддес Налбант (ДПС) и Татяна Дончева („Изправи се БГ! Ние идваме!“). Бяха избрани и по двама секретари на парламента от всяка партия.

БСП също предложи кандидатура за председател - на Кристиан Вигенин. При гласуването за Митева бяха отчетени 137 гласа "за", 99 "въздържал се" и 1 "против". Номинацията на Вигенин беше подкрепена от 35 души, "против " бяха 60, а 137 депутати се въздържаха.

Единственият гласувал против кандидатурата на Ива Митева беше Георги Кадиев от коалицията „БСП за България“. Останалите от левицата се въздържаха.

„Това не е лично срещу Ива Митева, а по повод липсата на разговори между политическите партии, което доведе до това гласуване“, обясни Кадиев от трибуната. „Това гласуване е тест за съставянето на правителство. Обществото ни каза – отстранете сегашните управляващи, и второ – направете го заедно. Липсата на разговори ще доведе до провала и на този парламент. Отговорността е изцяло на ИТН, те са победители и при тях е инициативата. Липсата на говорене ще доведе ГЕРБ обратно на власт, никой не е гласувал за това. Не е правилно прокарването на разделителни линии. Няма партии на статуквото, а хора на статуквото“.

10:45 ч. - Започва изборът на председател на парламента. ИТН предложиха кандидатурата на Ива Митева, а БСП - на Кристиан Вигенин.

10:24 ч. - "Изправи се БГ! Ние идваме!": Готови сме за разговори с ИТН и ДБ за съставяне на правителство

"Не целим и не договаряме постове или парцелиране на властта. Отговорността и правото са на първата политическа сила „Има такъв народ“. Вашата победа над ГЕРБ слага край на 12-годишна хегемония, застой и подкопаване на демокрацията. Готови сме за разговори с ИТН и ДБ за подкрепа на правителство, което да е посветено на дневния ред на българските граждани", каза лидерът на коалицията Мая Манолова.

"Хората очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване на България след десетилетие на застой. Очакват да застанем зад правителство, което да се грижи за хората", добави тя.

Манолова обяви, че коалицията внася проект още днес за продължаване на работата на Комисия по ревизията и в 46-ото Народно събрание. Ще бъде внесен и законопроект за преизчисляване на пенсиите, както и за започване на проверка по подслушванията на опозиционни политици преди изборите на 4 април. Преди дни прокуратурата обяви, че не е открила незаконни СРС, използвани спрямо политици и граждани.

"Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и на модернизация на страната", каза Манолова.


10:17 ч. - ДПС иска консенсус между управляващи и опозиция

"Ние от ДПС призоваваме за такъв консенсус. Готови сме за диалог. Призоваваме всички партии да имат отговорност за бъдещето на страната ни.
Българските граждани са изморени от избори, изборни обещания и арогантно поведение. Знаят, че властта произтича от тях и те имат най-важната дума. Нека управляващите осъзнаят, че предстои много работа и отговорни решения. Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата може да е факт само при дългосрочна визия и нужния капацитет", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Ако вместо от джипката, чакаме от телевизора да видим постиженията на управляващите, няма смисъл да си губим времето. Час по-скоро трябва да се посочат приоритетите и да се представи управленската програма. Само кратките срокове и правилните решения могат да доведат до лечение на проблемите", добави той.

Карадайъ отвърна остро на Христо Иванов, след като лидерът на ДБ припомни посещението му при Реджеп Ердоган преди изборите на 11 юли.


10:05 ч. - Христо Иванов (ДБ): Ще водим диалог за съдебна реформа с всички парламентарни групи

„Ще поканим всички парламентарни сили заедно да дебатираме и всеки да изложи визията си за съдебна реформа. Не може да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата, нетърпимо е това, в което се превърна Специализираното правосъдие, да си затваряме очите за това, че КПКОНПИ е бухалка. Ще говорим с всички по тези приоритети, без комплекси – с всяка партия в парламента и с всеки депутат. Вярваме, че всеки тук е патриот и иска България да тръгне напред. Ще търсим управление на дълбоката промяна и на трансформацията“, каза лидерът на „Демократична България“.

„Национален приоритет за нас е реформата на сектор "Сигурност" и провеждане на лустрация, възстановяване на енергийния суверенитет на България. Трябва да продължим модернизацията на армията. Да въведем най-сетне електронно управление след похарчени 2 милиарда. Това трябва да доведе до дълбока административна реформа. Да рестартираме системата от регулатори", заяви Иванов.

"Когато виждаме председателите на две български партии да се срещат с Реджеп Ердоган преди изборите – това е разклащане на българския суверенитет", каза той, визирайки Бойко Борисов от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС.

Той не говори за евентуална подкрепа към ИТН за съставяне на кабинет, а само представи още няколко приоритета на ДБ – управление на здравната криза, Планът за възстановяване, нов бюджет „на промяната“, реформа в здравеопазването, политики, свързани с българите в чужбина, наука и култура. „Трябва да отстояваме българския национален интерес, да намерим решение на проблема с Република Северна Македония, да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство“, каза Иванов.

„Кризата не е проблем на аритметично съотношение на партиите в парламента. Това е криза, породена от корупционния модел, той има своите корени в тоталитарния режим и е вграден в Сарайския модел. Има и своето проявление в управлението на Бойко Борисов. Именно решението на този проблем е реалният отговор за бъдещето“, добави лидерът на „Демократична България“.


09:46 ч. - Нинова: Ще предложим кабинет с министри от служебното правителство, ако получим третия мандат

"От името на „БСП за България“ пожелавам стабилен парламент и разумни решения. Изправени сме пред 4 държавнически предизвикателства, а не партийни", каза лидерът на левицата.

"Първо, избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори. Това е знак към всички и задължение да компенсираме ниската легитимност с много работа за повишаване на доверието в парламента".

"Имаме силно фрагментиран парламент без възможност за стабилни мнозинства. Необходим е диалог, но, за съжаление, той не съществува. Има разделителни линии между протестни партии и „статукво“. Това е грешка. ИТН вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха, че са антисистемна. Колеги, вие вече сте системна партия, два пъти сте в парламента и имахте председател на Народното събрание. „Червената линия“ е тази – такива, които искат да променят стария модел на управление, и такива, които искат да го запазят", каза Нинова.

"Третото предизвикателство е да съставим стабилно правителство. Ако евентуален трети мандат е предложен на нас, ще предложим приоритети, разговори и състав на кабинет с министри от служебното правителство".

"Четвъртото предизвикателство е най-голямото – да съградим нов модел на управление, различен и справедлив. ГЕРБ направиха корупцията ненаказуема", добави лидерът на социалистите.

Тя каза, че коалицията е "за" закриване на специализираната прокуратура, а приоритет за БСП остават социалната политика, здравеопазването и образованието. "Внесохме пакет от социални закони – преизчисляване на пенсиите, втората година на майчинството да бъде една минимална работна заплата, помощ за децата, безплатни детски градини и ясли".


09:34 ч. - ГЕРБ ще е "твърда опозиция", но е готова да "възстанови изгорените мостове"

"Ще останем в опозиция, защото не можем да подкрепим подобно нео-либерално управление", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова относно първия мандат на ИТН.

От ГЕРБ се обявиха против приватизирането на ББР, което Слави Трифонов предложи като приоритет в програмата си. Според тях това щяло да доведе до удар по малкия и средния бизнес. Точно по време на управлението на "Борисов 3" обаче банката раздаде близо милиард лева само на 8 фирми, свързани с известни бизнесмени.

Атанасова обвини служебния кабинет в "проваляне на ваксинационната кампания", уволняването на шефове на болници и на проф. Тодор Кантарджиев от НЦЗПБ. Тя нарече тези действия "деструктивни и самоцелни актове на отмъщение, които не са в ущърб на ГЕРБ, а на цялото българско общество".

Според ГЕРБ - "омразата срещу политическия опонент с всички средства и на всяка цена" продължила с блокиране на инфраструктурни проекти и забавяне на ревизията на Плана за възстановяване.

"Готови сме да водим диалог и да възстановим изгорените мостове. Не очакваме да ни поканят в бъдещо управление, но сме убедени, че най-важното условие за функциониране на една демократична система е воденето на нормален диалог", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ.


09:28 ч. - Тошко Йорданов от ИТН: "Правителство може да има до 14-15 дни"

"Този парламент, който нареди българския народ, е по-различен и по-близък до реалността според нас. Самият факт, че тук присъства Министерски съвет за разлика от миналия път, значи, че тези хора не се срамуват, за да застанат пред нас", каза Йорданов, който е председател на ПГ на ИТН.

"Знаете какво ще направим ние като политическа сила. Ще предложим кабинет, когато президентът Радев ни даде мандат. Ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат. За разговорите с повечето от останалите колеги за посоката, в която би трябвало да тласнат страната – не мисля, че имаме големи различия, нито по темата с главния прокурор, нито по темите със съдебната реформа и унизителните пенсии на нашите майки и бащи. В следващите 14-15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна в държавата, а не за постове, са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи посоката на служебния кабинет".

"Ако няма, вероятността за нови избори е голяма. Затова отговорността е наша. През следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим заедно за нещата, които сме декларирали, че искаме да направим, или ще ходим на избори, което – ако се стигне до там, няма нищо неправилно и недемократично“, заяви Тошко Йорданов.


09:20 ч. - Мика Зайкова от ИТН откри заседанието и депутатите положиха клетва

Откриващото заседание започна с отчитане на кворум от 214 депутати. Народните представители се заклеха да работят в интерес на народа с всичките си действия.

„Народът ни каза, че не иска да живее повече така, че иска промяна. Суверенът не дава мнозинство на нито една от партиите. Каза ви: „Дами и господа, работете заедно, за да осъществите мечтата на България“, каза Зайкова.


08:55 ч. - Румен Радев: Най-важната задача е съставянето на редовен кабинет

"От решителните действия на депутатите зависи да се възстанови доверието в парламентарната република. Трябва да се възстанови парламентаризмът. Най-важната, непосредствена задача е съставянето на редовен кабинет - с широка парламентарна и обществена подкрепа. Надявам се и е редно излъченото редовно правителство да продължи с оздравяваенто на държавността и модернизацията на страната, започната от служебния кабинет", каза президентът Румен Радев.

Той заяви, че няма да се бави със свикването на консултации и връчването на първия мандат за съставяне на правителство на ИТН. "Всичко зависи от това какво ще се случи днес и утре", каза държавният глава.


08:50 ч. - БСП ще инициира преговори, ако получи третия мандат

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза преди началото на заседанието, че няма да има безусловна подкрепа за кабинет от страна на левицата.

"Дано има повече разум, отколкото емоции. Ако двата първи мандата не са успешни и третият дойде при нас, ще проведем преговори, ще определим 6-7 национални приоритета", заяви Нинова пред bTV.

БСП няма да подкрепи и кандидатурата на ИТН за председател на Народното събрание.


08:30 ч. - "Предизвикателството пред формациите на протеста е да излъчим честно и почтено правителство, което да се заеме незабавно с решаването на неотложните проблеми на българските граждани, а не да се занимава с интересите на партийния елит”, каза Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" преди заседанието.

Манолова обясни, че ще има разговори и консултации с „Има такъв народ”. „Ние ясно разчетохме вота на българските избиратели и те искат формациите на протеста да се обединят и да направят правителство, което да извърши промяната”, каза още тя.


08:15 ч. – „Надявам се да има повече разум, да направим парламент, да го структурираме, да направим, правителство и да заработим“, заяви Мика Зайкова от ИТН преди началото на заседанието. Според нея – следващият премиер трябва да бъде млад и с „енциклопедични знания“Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024