Бившият министър на външните работи Соломон Паси постави под въпрос морала на обществените медии по време на гостуването си при Георги Любенов в "Денят започва" по БНТ.

"Първото клише, което трябва да разбием, господин Любенов, е, че трябва да се показват всички гледни точки по телевизиите и медиите. Въобще не трябва да се показват всички гледни точки, те трябва да се защитават само в съда, каза почетният президент на Атлантическия клуб. "Тук, особено в обществените телевизии, трябва да се защитават моралните гледни точки. Не можеш да дадеш гледна точка и на убиеца, и на педофила, и на фашиста, и на неговата жертва."

Паси изпревари отговора на водещия: "Ще ме попитате: "Какво е морал?". Това е първият въпрос, който ще ми зададете. Затова Ви нося един малък подарък, който ще Ви помогне в такива трудни моменти да се ориентирате."

"Това е чл. 419а от Наказателния кодекс на Република България, който казва: "Който, по какъвто и да е начин, оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи хора и т.н., се наказва с лишаване от свобода от една до пет години," прочете той от рамкирано копие, което впоследствие връчи на Любенов.

"Като имате предвид този член, който е приет въз основа на решение на Съвета на Европейския съюз от 2008 година, тук в никакъв случай не трябва да каните посланичката на Русия или партията, която получи гражданското прозвище "Копейкини". Нищо, че са влезли в Парламента, те нямат право да дойдат тук и да ни облъчват с фашистка пропаганда."

Паси визира партия "Възраждане" и лидера ѝ Костадинов Костадинов, който за последно бе гост в "Денят започва" на 11 февруари тази година, когато каза, че "няма конфликт между Русия и Украйна". По-малко от две седмици по-късно Москва нападна Киев.

Любенов попита какво е решението, ако въпросната парламентарно представена партия поиска законовото си право на отговор. Водещият продължи с въпрос дали да счита това за призив за неспазване на закона за регулация на обществените медии.

"Напротив, казвам да спазвате този закон, който сега ви връчих," продължи Паси и посочи, че Наказателният кодекс е по-високият закон от двата. "Отнесете се към Конституционния съд, той да разреши тази Ваша дилема. Но в крайна сметка моралната оценка остава у Вас."

"Във Вашето ръководство, разбира се, към Вас лично аз нямам претенции. Сигурен съм, че Вас атакуват отвсякъде - "Защо не даде повече място на този да говори, на онзи да говори", обвиняват Ви в това. Ето, имате чл. 419 А, той ще ви помогне оттук нататък да си решите всички проблеми."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици