Път на младите: от петокласници до току-що завършили в света на телекомуникациите Снимка: © freepick

Когато 16-годишният ѝ син казва, че работата в офис е скучна, а хората, които работят от 9:00 до 17:00 ч., са като роби, Лилия Владимирова, мениджър „Трудови отношения“ в Yettel, решава да му докаже точно обратното.

В този момент други нейни колеги също я питат кога ще направят нещо за децата на служителите. Така се ражда идеята за „Втора смяна“ – програмата на Yettel, заради която деца и близки на служители – ученици между 10-и и 12-и клас, се убеждават, че работата в офис не само не е скучна, но дори може да е готина.

Това е една от трите програми, отличени от световната независима организация Top Employers Institute, която наскоро сертифицира Yettel с отличието Top Employer за 2023 г. Програмата ще бъде представена и в онлайн библиотеката на организацията, където място намират най-добрите работодателски практики от цял свят.

Лилия Владимирова, мениджър „Трудови отношения“ в Yettel

Работа не на шега

„Когато обявихме позициите за „Втора смяна“, родителите на децата кандидатстваха вместо тях, като посочваха къде учат, какви са интересите им, какво ниво на английски език владеят и какви са предпочитаните от тях роли. След това ние също се чухме с децата по телефон, за да им създадем усещане, което е максимално близо до истинския процес по подбор. Целта бе да усетим мотивацията им и дали наистина проявяват интерес, или е просто защото „мама ме записа“, разказва Лилия.

След това започва истинската работа. В рамките на един месец тийнейджърите получават практически знания в избраната от тях сфера, като имат до себе си и ментор, който ги въвежда в света на възрастните и работното ежедневие. Така учениците попадат в различни направления със сложно звучащи имена като ESG, „Кредитен риск“, „Финансови системи за управление“, „Разработка на софтуер“ и други.

На практика обаче задачите, които получават, далеч не са сложни – работят с Excel, помагат при обслужването на клиентите или тестват различни системи. Младежите сключват и трудов договор и получават допълнителни социални придобивки като истински служители.

Резултатът от „Втора смяна“ напълно опровергава схващането, че тийнейджърите стоят само на телефоните си. За три години (от 2021 до 2023) в програмата се включват 117 деца, като някои от тях участват дори по няколко пъти.

„Целта ни е да помогнем на младите хора в избора им на бъдеща професия и да развием у тях ключови умения. Запознавайки ги с културата на Yettel, им показваме и към какво да се стремят – като изисквания и стандарти, които да търсят у бъдещите си работодатели“, завършва Лилия.

Успехът на „Втора смяна“ мотивира компанията да насочи поглед и към още по-малките. Така тази година се появява Yettel Teen Academy – тя също е насочена към деца и близки на служители, но обхваща по-широка възрастова група на ученици от 5-и до 12-и клас. В рамките на една седмица те минават през различни сесии и работилници, посветени на защита на лични данни, информационна сигурност, финанси, управление на проекти, както и тематични игри, насочени към устойчивото развитие и развитие на личностни и комуникационни умения.

Път на младите: от петокласници до млади специалисти в света на телекомуникациите

За пораснали

За порасналите таланти е стажантската програма Hub by Yettel. Тя започва още през 2016 г. и е насочена към студенти в 3-и или 4-и курс, както и към току-що завършили млади специалисти.

През първите няколко седмици на стажа младежите преминават на ротационен принцип през различни отдели в компанията, за да открият точното място за себе си.

Позициите за стаж, които отваря компанията, са другото, което прави програмата атрактивна – съвременни и модерни роли, в които хората лесно могат да разпознаят професионалното си бъдеще – позиции като software development, дигитални продажби, дигитален маркетинг, работа с дигитални канали за продажба и социални медии и др.

Най-голямото предимство на стажа в Yettel е реалната възможност да останете за постоянно на работа в компанията.

Евелина Цонева, мениджър „Управление на таланта“ в Yettel

Това е голямата ни цел – тези хора да останат тук. Затова и всички позиции, които отваряме, са към екипи и проекти, където шансът стажантите да останат за постоянно е огромен“, казва Евелина Цонева, мениджър „Управление на таланта“ в компанията.

Това показват и цифрите. От началото на програмата през 2016 г. до днес през нея са преминали 62 стажанти, като 83% от тях продължават развитието си в компанията и до днес.

Интересът, който предизвиква у младите, също е огромен – само в рамките на тази година желаещите да бъдат стажанти в Yettel са над 500 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024