Пътешествие до Венера: Съоснователят на OceanGate има нова мечта - да изпраща туристи до горещата планета Снимка: © Getty Images

Въпреки че компанията OceanGate все още се опитва да изчисти репутацията си, след като нейната туристическа подводница "Титан" потъна заедно с целия екипаж, съоснователят ѝ не спира да мечтае за нови проекти. Настоящата му амбиция е потенциално пътуване до Венера, което да бъде възможно до 2050 г.

Съоснователят Гийермо Сьонлайн казва, че няма да позволи на трагичния инцидент с подводницата да попречи на плановете, които е замислил.

Подводната катастрофа се случи през юни, когато пътешествие до останките на кораба "Титаник" завърши трагично - всички пътешественици на борда загинаха, сред които и колегата на Сьонлайн - Стоктън Руш

Предприемачът изтъква, че човечеството трябва да продължи да разширява границите на иновациите. Според него те очевидно трябва да стигнат поне до Венера.

Въпреки че често наричат планетата "близнак на Земята", условията там не я правят обитаема.

"Когато говорим за пътешествие до Венера, това би изненадало много хора извън космическата индустрия. А дори и в нея", казва той в интервю за бизнес изданието "Insider".

Венера е най-топлата планета в Слънчевата система. Атмосферата ѝ е пълна с въглероден диоксид, температурата на повърхността ѝ може да разтопи олово, а от облаците ѝ се излива сярна киселина. По данни на НАСА, атмосферното й налягане е повече от 90 пъти по-високо от това на Земята,

Въпреки това Сьонлайн не вижда защо човечеството да не се опита да живее или да пътува до планетата. Той цитира изследвания, които показват, че има част от атмосферата на Венера на около 30 мили от повърхността, където хората теоретично биха могли да оцелеят, тъй като температурите са по-ниски, а налягането - по-малко интензивно.

"Ако една космическа станция бъде проектирана така, че да издържи на сярната киселина в облаците, стотици до хиляди хора биха могли един ден да живеят в атмосферата на Венера" казва съоснователят на OceanGate.

Той твърди още, че идеята му не е толкова налудничава, колкото изглежда: "Мисля, че тя е по-малко амбициозна от това да поставим един милион души на Марс до 2050 г."

Той казва, че до 2050 г. подвижна колония би могла да побере 1000 души в атмосферата на Венера, въпреки че не дава подробности как точно ще се случи това. Неговата компания, която предимно проектира подводници, обаче ще се стреми да осъществи неговата мечта за Венера, а Сьонлайн ще търси помощ и от други компании.

Една от дългосрочните визии на OceanGate е да създаде евтини подводни апарати с екипаж, които да могат да бъдат наемани за спускане на дъното на моретата и океаните. Технологиите, които бъдат разработени за тази цел, могат да се окажат полезни и за евентуално пътуване до Космоса. Така компанията на практика ще следва примера на SpaceX, която иска да осъществява екскурзии до Марс, а покрай това успя да разработи ракети за многократна употреба, системата Starlink и мегаракетите си Starship.

Сьонлайн обаче казва, че пътуването до Марс е много повече от мечта: "Това е амбициозна (цел), но мисля, че е и много постижима до 2050 г.".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024