Напрежението между пътните фирми и МРРБ се нагнети още повече, след като в събота Камарата на строителите се присъедини към исканията за оставка на служебния министър Виолета Комитова. 

От Българската браншова камара "Пътища" обвиниха държавните институции в бездействие, като разпространиха снимки от прохода "Петрохан". От тях се вижда, че пътят вече е заснежен и не е почистен.

"Алармираме за бездействието на държавата. Първият сняг е факт. Пътният бранш многократно предупреждаваше, отговорните институции каква ще бъде ситуацията", пишат от ББК "Пътища". 

Още преди дни браншовата камара обяви, че зимната поддръжка на част от пътищата в страната е под въпрос заради недовършените и неразплатени ремонти. 

Служители на пътните фирми излизат на протести от няколко седмици, като настояват парите за изработените отсечки да им бъдат възстановени. 

Междувременно Виолета Комитова атакува големите пътни строители за това, че досега са се възползвали от достъп до държавен ресурс без конкуренция и че не представляват интересите на всички компании в сектора.  

Тя обяви, че няма да "разговаря с посредници" като браншовите камари, защото преговорите им не са довели до нищо. Вместо това ще настоява за преки разговори със собствениците на дружествата, които претендират за обезщетения.  

"Има страхотно разделение между фирмите. Такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали, или не заплати", каза тя пред Нова ТВ. 

"В България има над 21 000 строителни фирми с над 155 000 работника. От всички 21 хиляди - 21 протестират, тези от пътното строителство. Останалите фирми всички работят от години в пазарни условия, състезават се за поръчки, цена и качество. 21 фирми от пътния бранш от години работят без поръчки, без да се състезават, с пари, получени авансово, и с 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство и на държавата, и на АПИ. И какво се получава, разделение между фирмите", каза още Комитова. 

Коментарите на Комитова доведоха до ответна реакция на Камарата на строителите, която обяви, че иска оставката й и ще подкрепи протеста на пътните фирми. 

Те твърдят, че данните й за броя на компаниите в сектора са сгрешени, а според регистъра на камарата те са малко под 7000. 

"Членуващите в ББК „Пътища“ са и наши членове , както и още стотици фирми, свързани с пътното строителство. Ние сме българските строители – не сме роби. Ние сме едни от най-сериозните работодатели в България. И няма да търпим несериозно отношение към нас! Ние построихме и строим Нова България", се казва в съобщението на Камарата на строителите. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията