Патрон - кучето-талисман на украинските сапьори

"Запознайте се с Патрон. На две години е. Той е душата и талисманът на сапьорите от Чернигов. Придружава ги винаги и навсякъде. Между другото, много обича кашкавал, затова нашите момчета го глезят с лакомства, когато могат".

Това е описанието, с което Държавната служба на Украйна по извънредните ситуации (ДСИС) показва за първи път Патрон и го превръща в любимец на социалните мрежи.

Патрон наистина пътува навсякъде с войниците, а за да покажат, че е част от екипа, те са го снабдили със служебна униформа, на която е извезано знамето на Украйна и необичайното "бойно" име на кучето.

Украинската служба твърди, че териерът е помогнал на сапьорите да обезвредят 90 взривоопасни предмета още в първите седмици на войната.

На 4 април ДСИС показаха как Патрон и колегите му вече разминират териториите на Черниговската област, от която руската армия се оттегля.

"Патрон е на линия. Продължава да помага на сапьорите да почистят земята от руските "подаръци". Малкото куче напомня за голямата опасност от взривоопасните предмети и винаги се натъжава, когато някой не спазва правилата. Затова - бъдете съзнателни, внимавайте къде стъпвате и не огорчавайте Патрон", пише в посланието на спасителната служба.

Украинските въоръжени сили смятат, че около 85 000 кв. км. може да са минирани след окупирането им от руската армия. Хиляди взривни устройства са разпръснати в районите, от които руснаците се изтеглят. Разчистването им може да отнеме години.

Минирането на терена се прави както с цел да се забави движението на украинските сили по следите на окупаторите, така и с цел дългосрочен саботаж, който заплашва сигурността и на цивилното население.

Сапьорите работят и по обезвредяването на неизбухнали снаряди, които също може да отнемат човешки живот.

От 1997 г. съществува международна конвенция, която забранява производството, съхранението и продажбата на противопехотни мини, но Русия не е подписала договора.

Затова работата на сапьорите в украинските служби има толкова сериозно значение - а помощта на Патрон не е никак маловажна. Дори само заради психологическия ефект, който кучето може да окаже на войниците, сблъскващи се с бруталността на войната и преживяващи постоянен стрес от опасността за живота им.

Общуването и играта с кучетата се оказва полезна и за децата, които са принудени да бягат от домовете си заради руския обстрел. Полицията в Киев използва служебните си животни, за да правят компания на децата, които са се евакуирали в ЖП-гарата на украинската столица.

Присъствието на кучетата действа успокоително и помага за отвличане на вниманието от страховете, причинени от войната.

"Някой ден ще направят филм по историята на Патрон, но засега той изпълнява вярно своите професионални задължения", пишат от службата в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023