„Пчеларски университет“ – училище за хората с любов към пчелите Снимка: © Getty Images

Без пчели нашият свят е изгубен - а все по-често виждаме предупредителните сигнали за опасността от изчезването им заради замърсяването на природата с пестициди. Пчеларството в България днес все по-често привлича интереса на хората, които са избрали да живеят с децата си в чиста природна среда или са наследили кошери от своите родители.

Чували ли сте за „Пчеларски университет“? И не, това не е училище за пчели.

Това е училище за хора, които искат да се грижат добре за пчелите и да получават от тях качествен мед. Целта на образователното заведение е да създаде у нас ново поколение модерни пчелари, които да произвеждат наистина добър продукт.

Проектът „Пчеларски университет“ е на „Истински мед” – организацията, чиято мисия е да защити пчелите чрез умни технологии в подкрепа на стопаните на кошери.

Kaufland България е съмишленик на тази кауза още от самото ѝ начало през 2022 г. и тази година предостави стипендии на пет дами за участие в Пчеларския университет. Това, което ги отличи от останалите кандидати, бяха техните лични истории и силното им желание за дългосрочно развитие в пчеларския занаят.

Една от стипендиантките, Яница Крумова от село Говежда, област Монтана, решава да се занимава с него благодарение на щастлива случайност - от интереса, който книга за живота на пчелите предизвиква у нея и малките ѝ деца.

"Имам място, изключително подходящо за балкански пчелин в чисто, планинско село и това ме доведе до идеята да се науча как да отглеждам пчели, и с размножаването на рояците да мога да пускам и рояци в природата", казва тя.

Елена Лакова също се обръща към Пчеларския университет, след като семейството ѝ избира спокойствието и чистия въздух на родопското село Жребичко пред града.

Купихме стара къща в изключително чист район в Родопите, който се опитваме да възродим. Селцето си няма пчелин и ще бъде чудесно да развием наш собствен. Чист мед от добре гледани пчели, нови знания и нов старт като хоби или бизнес ще бъде чудесно начало и за нас, благодарение на „Пчеларски университет“, разказва тя.

Тази година учебната програма продължи три месеца и включи 11 видео урока, 9 онлайн срещи с лекторите и 2 практически упражнения в реален работещ пчелин.

Преподаватели и ментори в курса бяха опитни пчелари и преподаватели в България, а основен лектор беше инж. Михаил Михайлов.

Благодарение на задълбочените уроци и професионалните преподаватели любителите пчелари могат да станат професионалисти, каквито в момента не достигат в България. Наследената любов към пчеларството от родителите понякога е по-силна мотивация от всичко друго. Боряна Борисова от Килифарево поема грижата за няколко кошера от своя покоен баща - пчелар с 25-годишен опит.

Университетът на "Истински мед" сега ѝ помага да се научи как да продължи традицията.

"Медът и пчелните продути са по-ценни от злато заради лечебните им свойства и хранителната им стойност", казва Нели Казакова от с. Гостилница.

За нея пчеларството е "благороден занаят". Сега тя търси подкрепа, за да може да осигури на своето семейство достъпен, екологично чист мед.

Присъединява се към Пчеларския университет, след като неин приятел ѝ подарява три кошера с пчелни семейства. Къщата и стопанството ѝ се намират близо до зона от Натура 2000, недалеч от река Янтра.

"Районът е много чист. Но за съжаление нямаме роднини и близки пчелари, които да ни научат и покажат занаята", подчертава тя.

Kaufland България има целенасочена политика за редуциране и избягване на пестициди при отглеждането на цветя и растения и работи със своите доставчици да използват предимно биологични препарати. Веригата включва в своя асортимент семена и растения, които са благоприятни за пчелите.

В основния курс „Професия пчелар“ участваха 46 курсисти, като със съдействието на партньорите в програмата, 10 от тях спечелиха стипендии и се включват напълно безплатно. В края на май курсистите завършиха, като връчването на дипломите беше част от програмата наеднодневния фестивал „Денят на пчелите“.

Създавайки пчелите, природата е създала един съвършен свят. Те са изумителни архитекти, работят перфектно в екип, прелитат хиляди километри през живота си. Те са оцелели на Земята повече от 100 милиона години. Те правят мед, в който има почти всички хранителни вещества, от които се нуждае човешкият организъм.

Те са „стари души в малки тела, надарени с тайно знание“, както пише за тях белгийският писател и носител на Нобелова награда за литература Морис Метерлинк. Нашата задача е просто да не им пречим да си вършат работата. И да ги пазим. Защото пчелите са наши приятели. И ще ни се отблагодарят, както винаги са го правили.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024