Премиерът Кирил Петков отговори задочно на серията от критики на президента Румен Радев спрямо правителството заради смените в "Булгаргаз" и политиката спрямо Северна Македония. 

Петков отхвърли твърдението на Радев, че е прибързал с посещението си в Скопие. Вместо това министър-председателят посочи, че досегашният подход към съседната държава е довел до най-ниската точка в отношенията между двете страни и обвърза този проблем с геополитическите интереси от нестабилност на Балканите. 

"Съжалявам, че толкова години сме изпуснали. Нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение. Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното и некоординирано място в ЕС, подходът трябва да бъде променен. И това трябва да бъде на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно", каза той. 

"Хубавото е, че външната политика на Република Северна Македония и на България зависи от министър-председателя и Министерски съвет", каза Петков на въпрос за решението на Стево Пендаровски да се срещне с хора от ОМО "Илинден". 

Петков обяви, че "има много сили", които се опитват да спънат процеса на европейска интеграция на Северна Македония: "При едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация имат преимущества страни, които според мен не ни мислят доброто". Кирил Петков отхвърли и критиките на Радев за смените в "Булгаргаз". 

Той посочи, че няма съмнения в извършените кадрови промени и обвини старото ръководство за това, че не е използвало максимално възможностите за доставка на по-евтин газ от Азербайджан за сметка на горивото от "Газпром". 

"Не може цената на газа да скача с 30%, а се отказваме от мощности от Азербайджан, които са на по-ниска цена. Оправдаваме се с гръцката връзка, която нашите доставчици от Азербайджан казаха, че не е проблем да бъде заобиколена. Когато всеки българин трябва да плати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим как да се справим с тези високи цени на енергията - да изпускаме такива възможности, или от нарочна грешка, или от други интереси, за мен е недопустимо. Оттук нататък трябва да се знае, че така ще бъде", каза още той. 

Петков отрече съмненията на Радев, че се готви създаването на нови посреднически позиции в отношенията между доставчиците на газ и държавното дружество. 

Той обяви още, че намалената с 18% цена на природния газ за февруари била резултат от встъпването в длъжност на новия борд на "Булгаргаз". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония