Петков отхвърли атаката на Радев: Посещението в Скопие не беше прибързано, а ужасно закъсняло

Премиерът Кирил Петков отговори задочно на серията от критики на президента Румен Радев спрямо правителството заради смените в "Булгаргаз" и политиката спрямо Северна Македония.

Петков отхвърли твърдението на Радев, че е прибързал с посещението си в Скопие. Вместо това министър-председателят посочи, че досегашният подход към съседната държава е довел до най-ниската точка в отношенията между двете страни и обвърза този проблем с геополитическите интереси от нестабилност на Балканите.

"Съжалявам, че толкова години сме изпуснали. Нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение. Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното и некоординирано място в ЕС, подходът трябва да бъде променен. И това трябва да бъде на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно", каза той.

"Хубавото е, че външната политика на Република Северна Македония и на България зависи от министър-председателя и Министерски съвет", каза Петков на въпрос за решението на Стево Пендаровски да се срещне с хора от ОМО "Илинден".

Петков обяви, че "има много сили", които се опитват да спънат процеса на европейска интеграция на Северна Македония: "При едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация имат преимущества страни, които според мен не ни мислят доброто". Кирил Петков отхвърли и критиките на Радев за смените в "Булгаргаз".

Той посочи, че няма съмнения в извършените кадрови промени и обвини старото ръководство за това, че не е използвало максимално възможностите за доставка на по-евтин газ от Азербайджан за сметка на горивото от "Газпром".

"Не може цената на газа да скача с 30%, а се отказваме от мощности от Азербайджан, които са на по-ниска цена. Оправдаваме се с гръцката връзка, която нашите доставчици от Азербайджан казаха, че не е проблем да бъде заобиколена. Когато всеки българин трябва да плати с 30% по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим как да се справим с тези високи цени на енергията - да изпускаме такива възможности, или от нарочна грешка, или от други интереси, за мен е недопустимо. Оттук нататък трябва да се знае, че така ще бъде", каза още той.

Петков отрече съмненията на Радев, че се готви създаването на нови посреднически позиции в отношенията между доставчиците на газ и държавното дружество.

Той обяви още, че намалената с 18% цена на природния газ за февруари била резултат от встъпването в длъжност на новия борд на "Булгаргаз".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият блок на централата работи нормално

15:11 - 14.06.2024
Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024