Снимка: © Кирил Петков

"Страшно е да кажеш "не" на един лидер, който наистина има така мафиотско поведение, има охрана. Говоря и за Слави Трифонов и за г-н Борисов. Не знам дали знаете, но, отивайки при г-н Борисов с пурата, вие отивате все едно при някой от Сицилия. Така че да кажеш на такъв човек: "Аз съм смел, искам да застана с "Продължаваме промяната" и ще се отрека от стария модел"...

Това каза премиерът в оставка Кирил Петков в интервю за bTV и посочи, че невъзможността на "Продължаваме промяната" да събере подкрепа от 121 депутати в парламента се дължи на това, че много от народните представители не са се осмелили да се противопоставят на лидерите на ГЕРБ и "Има такъв народ".

"Тези хора вкарват страх в техните депутати, част от които са осъзнали, че това е грешен път и искат да са част от промяната, но "не им достиска" да вземат правилното решение.", добави Петков и уточни, че не обвинява депутатите, но заради това ще се наложи да загубят още няколко месеца, за да се стигне до брой от 121 независими депутати.

"Хора като Трифонов и Борисов не могат да разберат, че човек може да влияе на други хора през кауза. И това бе мотивиращият факт за първите шест", изтъкна премиерът в оставка.

"Те не могат да разберат, че даже не можем да си помислим за купуване. Няма как хора, които искаме да са част от нашата кауза, да се купят или продадат, защото утре някой друг ще ги купи", поясни Петков.

"Нашата битка ще бъде години и тази битка изисква хора, които наистина вярват", подчерта той.

Петков не посочи имена, но каза, че е в процес на търсене на депутати, които да подкрепят формацията му и че по време на този процес са се появили "политически брокери", които са предлагали различен брой депутати, на което "Продължаваме промяната" отговорили, че търсят единствено истински съмишленици. От думите му стана ясно, че въпросните брокери не са депутати.

"Няма да назовавам имена, но мога да кажа едно - тези хора ще разберат, че ние сме тук за дългата игра и властта не е на всяка цена. Каузата е на всяка цена и това е голямата разлика", каза Петков.

На въпрос дали с днешна дата отчита като грешка изгонването на 70 служители на посолството на Русия в София, той зададе на Мария Цънцарова реторичен контравъпрос:

"Как трябва да постъпи премиер, когато получи данни от службите, че е имало опити за вербуване на политици?"

Премиерът в оставка не посочи към кои политици са били насочени тези опити, като уточни, че информацията е класифицирана. Но допълни, че е недопустимо за националната сигурност на една държава да допусне друга държава активно да се опитва да промени посоката, в която върви и да вербува политици за целта.

На въпрос кого визира в публикацията си във Facebook, когато написа, че "Продължаваме промяната" не са с "меки диалогични китки", той първо посочи, че е коригирал публикацията си, защото е бил обвинен в хомофобия, а това, което е имал предвид, е че формацията няма да пречупи принципите си и да загърби обещанията си.

За цените, икономиката и доходите, Петков сподели "няколко статистики, защото наистина има инфлация, тази инфлация беше привнесена, в целия Европейски съюз я има".

"При нас е малко по-висока от част от другите страни, не от всички (в Естония и Латвия е по-висока), защото в нашата потребителска кошница има повече стоки като храни, които имат по-висока инфлация. Ние какво направихме като политическата икономическа стратегия - от една страна вкарахме близо 4 млрд. в помощи за бизнеса за тока, задържахме цените на тока, така че стоките, които са функция на тока, да не се качват с такава голяма скорост. Това беше първата ни много важна политика.", коментира Петков.

"Втората е доходите, особено на тези, които са най-засегнати и това са близко до минималните пенсии, всъщност се вдигнаха с 55% от миналата година досега, докато инфлацията да кажем беше 15%. Така че всъщност доходите на най-засегнатите изпреварваха инфлацията, което също беше много важно.", добави той.

"Другото нещо, което не се казва, е, че икономиката се качи в първото тримесечие с над 4%. Никой не каза: "Как се качи с 4%, когато е война? Как България успя да бие Германия (0,2% ръст на БВП - б.р.) за същия този период?"

Понеже опозицията нямаше друга работа, ние работихме от сутрин до вечер, те само се упражняваха на политически опорки по различните медии и всъщност истинското съобщение на излезе. Истинското съобщение беше едно - инфлацията беше привнесена, ние се опитахме да удържим с нашите мерки за тока, опитахме се да помогнем на най-засегнатите да имат по-високи доходи от инфлацията. И накрая всъщност постигнахме един растеж на икономиката в тази криза, който реално би Германия.", каза Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо