Петролът удари 30-годишно дъно, златото тръгва нагоре Снимка: © Getty Images

Паниката на пазарите започна след като Саудитска Арабия обяви ценова война срещу досегашния си съюзник Русия. Цените на петрола в САЩ се сринаха близо 33% за една нощ и за последно се търгуваха на цена $ 27,59 за барел, докато глобалната референтна суровина Brent се понижи с 30%, до $ 31,66 за барел.

Русия отказа да се включи в усилията на ОПЕК за спасяване пазара на петрола и да намали производството в обстановката на засегнат от пандемията на коронавирус силно кризисен пазар. В отговор на това Саудитското кралство обяви, че ще се освободи петролните си резерви. Реакцията на финансовите пазари не закъсня.

Войната с цените на петрола в Саудитска Арабия и задълбочаващите се опасения от коронавирус в Европа добавиха още едно ниво на нежелана паника към пазара, който вече се движеше от страхове. Инвеститорите се насочиха към сигурни активи още в началото на миналата седмица, но сега процесът се задълбочава. Японската йена скочи спрямо щатския долар до най-високото си ниво от повече от три години насам, докато златото за кратко се търгува над 1 700 долара за унция и достигна най-високите си нива от 2012 г. досега.

Уолстрийт е изправен пред сериозни загуби през последните няколко седмици поради страховете около коронавируса. През последната седмица на февруари американските акции имаха най-лошата си седмица след финансовата криза, а икономическият срив, причинен от вируса, продължава.
Глобалните пазари също потънаха. Според анализатор на Bank of America за последните девет дни от световните акции бяха заличени 9 трилиона долара.

Данните от Китай също рисуват мрачна картина за втората по големина икономика в света. Китайският износ е спаднал със 17% за периода януари-февруари в сравнение с година по-рано, според митническите данни, публикувани през уикенда. Вносът пада с 4%. Правителството обяснява спада с празниците за Лунната Нова година и епидемията от коронавирус.
Китай регистрира първия си търговски дефицит от началото на търговската война със САЩ преди две години.

Китайската икономика все пак започва бавно възстановяване, но сега производителите ще се сблъскат с намаленото търсене в САЩ и Европа. Засега прогнозите са, че ръстът в Китай за първото тримесечие ще е с 2% по-нисък в сравнение с последното тримесечие на миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024