Петролът удари 30-годишно дъно, златото тръгва нагоре Снимка: © Getty Images

Паниката на пазарите започна след като Саудитска Арабия обяви ценова война срещу досегашния си съюзник Русия. Цените на петрола в САЩ се сринаха близо 33% за една нощ и за последно се търгуваха на цена $ 27,59 за барел, докато глобалната референтна суровина Brent се понижи с 30%, до $ 31,66 за барел.

Русия отказа да се включи в усилията на ОПЕК за спасяване пазара на петрола и да намали производството в обстановката на засегнат от пандемията на коронавирус силно кризисен пазар. В отговор на това Саудитското кралство обяви, че ще се освободи петролните си резерви. Реакцията на финансовите пазари не закъсня.

Войната с цените на петрола в Саудитска Арабия и задълбочаващите се опасения от коронавирус в Европа добавиха още едно ниво на нежелана паника към пазара, който вече се движеше от страхове. Инвеститорите се насочиха към сигурни активи още в началото на миналата седмица, но сега процесът се задълбочава. Японската йена скочи спрямо щатския долар до най-високото си ниво от повече от три години насам, докато златото за кратко се търгува над 1 700 долара за унция и достигна най-високите си нива от 2012 г. досега.

Уолстрийт е изправен пред сериозни загуби през последните няколко седмици поради страховете около коронавируса. През последната седмица на февруари американските акции имаха най-лошата си седмица след финансовата криза, а икономическият срив, причинен от вируса, продължава.
Глобалните пазари също потънаха. Според анализатор на Bank of America за последните девет дни от световните акции бяха заличени 9 трилиона долара.

Данните от Китай също рисуват мрачна картина за втората по големина икономика в света. Китайският износ е спаднал със 17% за периода януари-февруари в сравнение с година по-рано, според митническите данни, публикувани през уикенда. Вносът пада с 4%. Правителството обяснява спада с празниците за Лунната Нова година и епидемията от коронавирус.
Китай регистрира първия си търговски дефицит от началото на търговската война със САЩ преди две години.

Китайската икономика все пак започва бавно възстановяване, но сега производителите ще се сблъскат с намаленото търсене в САЩ и Европа. Засега прогнозите са, че ръстът в Китай за първото тримесечие ще е с 2% по-нисък в сравнение с последното тримесечие на миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022