Пилотите, които бяха "приземени" заради снимка с чаша кафе

Може ли човек да бъде отстранен от работа заради чаша кафе в офиса? Абсолютно - ако "офисът" е кокпит на пътнически самолет, който лети с над 900 км/ч.

Двама пилоти на индийската нискотарифна авиокомпания SpiceJet бяха "приземени" безсрочно, след като тяхна снимка в социалните мрежи провокира масово недоволство.

Снимката показва как обикновена чаша кафе за еднократна употреба е поставена на сантиметри от лостоветe за управление и електронните датчици на полета.

Двамата пилоти държат в ръцете си и сладкиша "гуджия", който е традиционен за периода на фестивала на цветовете Холи в Индия. Закуската на втория пилот също е подпряна върху контролното табло в кабината.

Лицата на пилотите не се виждат, но индийският авиационен регулатор разпореди на SpiceJet да идентифицира кои са те и да вземе мерки заради нарушението на правилата за безопасност. Намесата на службата е довела до решение за временно освобождаване от длъжност на двамата пилоти, докато се проведе разследване по случая.

Държането на необезопасени течности в такава близост със системата за управление на самолета представлява риск за сигурността на полета, защото при разливането им може да се стигне до повреда на електрониката и дори до спиране на двигателите.

В периода между 2019-2020 г. са засечени два случая, при които двигателите на самолети Airbus спират насред полета и се налага отклонение от маршрута вследствие на разливане на течности по таблото.

През 2020 г. европейският авиационен регулатор забрани на пилотите на А350 да пият кафе в кокпита, за да се ограничи опасността от инциденти.

"Дори при най-лека турбулентност и разливане на кафето по електронната система, това може да я повреди", казва консултантът по въздушна безопасност Мохан Ранганатан, който споделя прословутата снимка в Twitter.

CNN разговарят с бившия пилот Шакти Лумба, който в миналото е работил като оперативен дирактор на индийския превозвач IndiGo. Според него пилотите от SpiceJet са решили да използват възможността да споделят "оптимистична" снимка в социалните мрежи, но са го направили по "незрял и неподходящ начин", особено като се има предвид, че тези хора носят отговорност за сигурността на пътниците и самолета.

"Това е напълно необяснимо поведение. Всички пилоти са наясно с опасностите от разливане на течности в кокпита", казва той.

Това не е първият проблемен случай с полети на SpiceJet в последната година. През май 2022 самолет на нискотарифната компания изключи автопилота си за няколко минути, което доведе до тежка турбуленция и нараняване на няколко души на борда.

Регулаторът в Индия нареди и съкращаване наполовина на полетите на превозвача за 8 седмици, след като бяха установени 8 технически повреди при техни курсове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Заради една рисунка. Как Русия отне дъщерята на Алексей и възроди практика от сталинизма?

В Русия антивоенна рисунка може да ви коства дъщерята

16:13 - 21.03.2023

Байдън разсекрети документи за произхода на COVID-19. Лаборатория в Ухан е под подозрение

Байдън подписва законопроект, изискващ разсекретяване на информацията за произхода на COVID

12:57 - 21.03.2023

"Stranger Things" се пренася на театралната сцена

Пиеса по хитовия сериал "Stranger Things" ще проследи историята на младите Джойс, Джим Хопър и Боб

12:39 - 21.03.2023

Си в Москва: Автократичната концепция за мир

Какво цели посещението на китайския президент в Русия година след войната?

12:31 - 21.03.2023

"Информационно обслужване" показа платформата за видеонаблюдение на изборите

Как ще се извършва видеозаснемането в изборния ден и как може да се гледа то?

11:50 - 21.03.2023