Питай Google, стани богат

Знаете ли каква е разликата между бургери и хамбургери?

Комплимент или обида е думата "серсем"? Известно ли ви е коя соната е създал Бетовен - Лунната или Галактическата? Чували ли сте някога за дон Корлеоне?

Ако не ви е нужен жокер, поздравления. Вие надскачате средното ниво на обща култура, демонстрирана от участниците в новия "Стани богат".

Легендарното предаване се завърна в ефир от края на декември 2021 г. и вече успя да препита над 30 кандидати за интелектуална слава, но вече нищо не е същото - и проблемът не е в телевизора.

Ако навремето играта беше магнит за любознателна публика и състезатели с енциклопедични познания, доста от последните герои от шоуто едва прескачат първия въпрос след сигурните 500 лв., без да ползват чужда помощ. За ориентир - това е въпросът, на който питат какво означава второто "К" в съкращението "КПКОНПИ".

Преподаватели, финансисти, мениджъри, предприемачи, юристи, студенти - 24% от всички приключиха състезанието при въпроса за 1500 лева, а почти половината от останалите изхабиха трите си жокера след това ниво. Оттам нататък - не остава нищо друго освен късмет и импровизации.

23-годишно момиче не успя да назове нито едно произведение на Микеланджело, защото нямала "интерес към арта". Знаеше, че сапфирът "помага за бизнеса и кариерата" (защото вместо от арт се интересуваше от астрология), но беше съвсем убедена, че камъкът е бял на цвят и се добива от миди.

Учител по български език поиска жокер на въпроса от коя страна на дървото обикновено расте повече мъх. Продавачка в магазин за авточасти с диплома по журналистика не успя да свърже "Кръстникът" с репликата "Ще му направя предложение, на което не може да откаже".

Жена с награда за "Най-влиятелна личност под 40 г." не знаеше, че преждата се продава на чилета, и никога не беше чувала думата "прусаци". Жокерът й беше влогърът Слави от The Clashers (с над 1 милион последователи в YouTube), който не успя да подскаже как са наричали свободните жители на германските градове през Средновековието въпреки уверението му в последните секунди, че е "абсурд да са хамбургерите".

Участничка с финансово образование, която членува в Бялото братство, не си спомни къде е роден Любен Каравелов. Човек, стигнал до национална олимпиада по химия, не беше сигурен дали ластуните не са войници от кавалерията.

Инженер се замисли сериозно, докато си спомни, че Архимед е измислил как се пресмята обем на кълбо. Студент по машинно инженерство можеше да опише устройството на диференциала, но не знаеше какво означава думата "ресьор". Изотопите на водорода не говореха нищо на преподавателка по английски език - но и на публиката в студиото, която неволно я насочи към неточен отговор.

Разбира се, всеки допуска грешки и се учи от слабостите си - дебатът около въпроса в "Стани богат" за футболиста Паоло Роси ни накара да поправим своя статия заради една от често повтаряните заблуди за покойния италиански национал.

Дотук единствените състезатели, които стигнаха близо до 100 000 лв., бяха бивш шампион по шахмат и рекламист с подкаст за Формула 1. Още две млади жени успяха да отговорят на 11 от 15 въпроса - и двете се занимаваха с технически специалности. За съжаление, само една от тях си тръгна с по-висока награда.

Ако може да се правят изводи на базата на толкова малка извадка - те са, че има сериозни проблеми с училищното образование.

Учебникарски примери сериозно затрудняват хората, които са решили да мерят знанията си по телевизията. Белите петна си личат особено добре при въпросите от науки като физика, химия, биология, география и математика. Но проблемът не е само в тях.

Състезателите масово се затрудняваха на въпроси, свързани със значението на остарели или диалектни думи, с които иначе е пълна българската следосвобожденска литература.

Книгите, които уж се изучавават до припадък от началното училище до гимназията, не оставят почти никакви отпечатъци в масовата обща култура - поне за по-младите поколения.

Въпроси, свързани със световно известни писатели и техните произведения, също не успяват да се решат без чужда помощ - от Ърнест Хемингуей, през Астрид Линдгрен и нейния "Карлсон", до съвременни автори като Юнас Юнасон.

Да свържеш Дряновския манастир с Габрово и викингите - с варягите, също не става без жокер.

Дори фактите, които се учат от новините, а не от книгите, не излизат на повърхността.

Мъж на 50+ години не знаеше, че орден "Стара планина" е най-високото държавно отличие на България, друга жена не беше чувала за мотото на Европейския съюз. Участничка "изгърмя" на въпроса какъв е бил по професия Сергей Магнитски (не е сенатор...), друга не знаеше имената на "златните момичета" от националния отбор по художествена гимнастика, които само преди няколко месеца спечелиха 1-во място на Олимпиадата в Токио.

Момичето, което беше чувало за Микеланджело само по име, ползваше за жокер "Обади се на приятел" човек, който стоеше на линия с една-единствена задача - да потърси съответния отговор в Google за 30 секунди. Е, не успя.

Това не попречи на състезателката, която не знаеше какво е "балюстрада" и вярваше, че рубинът е зелен, да спечели 2000 лева.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024