"Предимство е, че България не е имала премиер като мен досега. Имам хуманитарно образование и бизнес опит, аз съм амалгама между двете неща. Мисля, че не сме имали такава констелация в политическия живот." - така кандидатът на ИТН за министър-председател Пламен Николов описа пред "Панорама" собствената си номинация в първото си интервю след получаването на мандата. 

Николов обяви, че все още продължава да работи като ръководител на офиса на американска компания за плувни артикули, въпреки че през април и юли беше избран за депутат. 

"Още изпълнявам тази позиция, защото имам такива договорености. Имам граждански отноешния с моя работодател. Ако се наложи и се гласува в парламента този кабинет, ще взема решение как ще продължа оттук нататък", каза той. 

Николов изтъкна като свое предимство "теоретичната си подготовка", каквато по думите му е липсвала на досегашните управленци в България. 

"Много бързо уча, така ми се е налагало в целия бизнес живот. Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти, смятам да прелея този бизнес опит и в политиката", каза още той. 

Той отказа да коментира каквито и да е въпроси около персоналния състав на бъдещия кабинет, преди да са минали преговорите с останалите политически сили. Все пак отвори "вратичка" за евентуално подписване на споразумение - "ако има нужда от обвързване в юридически смисъл", макар че ИТН продължавали да предпочитат да управляват сами в кабинет на малцинството. 

Пламен Николов обяви, че не смята да взема решенията в кабинета лично и не се вижда като най-силния човек в управлението на страната. 

"Нашата стратегия в ИТН е изпълнителната власт представлява един хубав, много добър мениджърски еикп. Той има и политически функции, но преди всичко той ще е мениджърски екип", коментира той. 

Николов направи крачка назад от досегашната риторика на пълно разграничаване от досегашното управление на държавата. Той обяви, че някои "събития и факти заслужават особен вид изчегъртване, но това няма да е стратегия на правителството" и коментира, че липсата на приемственост е проблем на политиката.

Думите му станаха повод за критична реплика от страна на финансовия министър Асен Василев. 

"Разликата между нас е, че аз съм водил битки, а тук чуваме "консенсус". Ако искаме да спрем течовете на публични средства и да си отвоюваме обратно държавата, първо трябва да проведем битка и след това да градим с консенсус, защото иначе ще градим върху плаващи пясъци", каза Асен Василев.


Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

Асен Василев: Водихме битка за спиране на всички кранчета, а "Кой" ни атакува


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите