Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

"Предимство е, че България не е имала премиер като мен досега. Имам хуманитарно образование и бизнес опит, аз съм амалгама между двете неща. Мисля, че не сме имали такава констелация в политическия живот." - така кандидатът на ИТН за министър-председател Пламен Николов описа пред "Панорама" собствената си номинация в първото си интервю след получаването на мандата.

Николов обяви, че все още продължава да работи като ръководител на офиса на американска компания за плувни артикули, въпреки че през април и юли беше избран за депутат.

"Още изпълнявам тази позиция, защото имам такива договорености. Имам граждански отноешния с моя работодател. Ако се наложи и се гласува в парламента този кабинет, ще взема решение как ще продължа оттук нататък", каза той.

Николов изтъкна като свое предимство "теоретичната си подготовка", каквато по думите му е липсвала на досегашните управленци в България.

"Много бързо уча, така ми се е налагало в целия бизнес живот. Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти, смятам да прелея този бизнес опит и в политиката", каза още той.

Той отказа да коментира каквито и да е въпроси около персоналния състав на бъдещия кабинет, преди да са минали преговорите с останалите политически сили. Все пак отвори "вратичка" за евентуално подписване на споразумение - "ако има нужда от обвързване в юридически смисъл", макар че ИТН продължавали да предпочитат да управляват сами в кабинет на малцинството.

Пламен Николов обяви, че не смята да взема решенията в кабинета лично и не се вижда като най-силния човек в управлението на страната.

"Нашата стратегия в ИТН е изпълнителната власт представлява един хубав, много добър мениджърски еикп. Той има и политически функции, но преди всичко той ще е мениджърски екип", коментира той.

Николов направи крачка назад от досегашната риторика на пълно разграничаване от досегашното управление на държавата. Той обяви, че някои "събития и факти заслужават особен вид изчегъртване, но това няма да е стратегия на правителството" и коментира, че липсата на приемственост е проблем на политиката.

Думите му станаха повод за критична реплика от страна на финансовия министър Асен Василев.

"Разликата между нас е, че аз съм водил битки, а тук чуваме "консенсус". Ако искаме да спрем течовете на публични средства и да си отвоюваме обратно държавата, първо трябва да проведем битка и след това да градим с консенсус, защото иначе ще градим върху плаващи пясъци", каза Асен Василев.


Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

Асен Василев: Водихме битка за спиране на всички кранчета, а "Кой" ни атакува


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024