Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

"Предимство е, че България не е имала премиер като мен досега. Имам хуманитарно образование и бизнес опит, аз съм амалгама между двете неща. Мисля, че не сме имали такава констелация в политическия живот." - така кандидатът на ИТН за министър-председател Пламен Николов описа пред "Панорама" собствената си номинация в първото си интервю след получаването на мандата.

Николов обяви, че все още продължава да работи като ръководител на офиса на американска компания за плувни артикули, въпреки че през април и юли беше избран за депутат.

"Още изпълнявам тази позиция, защото имам такива договорености. Имам граждански отноешния с моя работодател. Ако се наложи и се гласува в парламента този кабинет, ще взема решение как ще продължа оттук нататък", каза той.

Николов изтъкна като свое предимство "теоретичната си подготовка", каквато по думите му е липсвала на досегашните управленци в България.

"Много бързо уча, така ми се е налагало в целия бизнес живот. Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успешни проекти, смятам да прелея този бизнес опит и в политиката", каза още той.

Той отказа да коментира каквито и да е въпроси около персоналния състав на бъдещия кабинет, преди да са минали преговорите с останалите политически сили. Все пак отвори "вратичка" за евентуално подписване на споразумение - "ако има нужда от обвързване в юридически смисъл", макар че ИТН продължавали да предпочитат да управляват сами в кабинет на малцинството.

Пламен Николов обяви, че не смята да взема решенията в кабинета лично и не се вижда като най-силния човек в управлението на страната.

"Нашата стратегия в ИТН е изпълнителната власт представлява един хубав, много добър мениджърски еикп. Той има и политически функции, но преди всичко той ще е мениджърски екип", коментира той.

Николов направи крачка назад от досегашната риторика на пълно разграничаване от досегашното управление на държавата. Той обяви, че някои "събития и факти заслужават особен вид изчегъртване, но това няма да е стратегия на правителството" и коментира, че липсата на приемственост е проблем на политиката.

Думите му станаха повод за критична реплика от страна на финансовия министър Асен Василев.

"Разликата между нас е, че аз съм водил битки, а тук чуваме "консенсус". Ако искаме да спрем течовете на публични средства и да си отвоюваме обратно държавата, първо трябва да проведем битка и след това да градим с консенсус, защото иначе ще градим върху плаващи пясъци", каза Асен Василев.


Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

Асен Василев: Водихме битка за спиране на всички кранчета, а "Кой" ни атакува


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023