Племенникът на Рамзан Кадиров оглави национализирания Danone в Русия

Компанията "Данон Русия", която е най-големият производител на млечни продукти в страната и беше отнета от френския ѝ собственик с указ на Владимир Путин, вече има нов директор.

Това е Якуб Закриев - 32-годишният племенник на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Закриев заедма и поста на зам.-министър председател на Чечня и министър на земеделието. Между 2018-2020 г. е бил кмет на столицата Грозни. Член е и на регионалния политически съвет на "Единна Русия" в Чечня.

Смяната на управлението в руското подразделение на Danone се случва на втория ден след разпореждането на Путин, с което активите на компанията преминаха под държавен контрол.

Заедно с това бяха "временно" национализирани и фабриките за производство на бира "Балтика", които са собственост на датската компания Carlsberg. За техен директор е избран Таймураз Боллоев, който е управлявал "Балтика" между 1991 и 2004 г., а на два поредни избора през 2000 и 2004 г. e член на инициативния комитет, издигнал Владимир Путин за президент на Русия.

Според The Bell, изборът на Закриев за шеф на "Данон Русия" не е случайно, тъй като в Чечня е имало "заинтересовани лица" от евентуалното присвояване на този бизнес. А това означава, че в края на веригата стои Рамзан Кадиров.

  • "Агентство" напомня, че 30% от 158 административните ръководители в Чечня към 2018 г. са били роднини на Кадиров, а още около 35% са негови лични приятели, съселяни от родното му място или членове на техните семейства.
  • "Данон" не е първата западна компания, която се оказва под контрол на чеченски граждани. През февруари бизнесменът Валид Корчагин, който също се свързва с приближен до Кадиров сенатор, става съсобственик на руските подразделения на строителните хипермаркети OBI. Той купува и компанията "ММК Илич", която може да се заеме с възстановяването на разрушения металургичен комбинат в Мариупол.

Френският производител на млечни продукти Danone опитваше да продаде руския си бизнес през октомври 2022 г., след като първоначално изключваше напускане на местния пазар независимо от масовото изтегляне на западни компании заради военната инвазия в Украйна.

"Данон Русия" е един от големите работодатели в страната и е продължавала да прави печалба през 2022 г. (5,5 млрд. рубли след данъци) независимо от икономическата криза, в която изпадна Москва заради санкциите.

Путин обаче третира бизнеса им като част от "неприятелските държави" - т.е. страните от ЕС, които се противопоставят на войната в Украйна - и подписа указ за предаване на дяловете под контрола на държавната "Росимущество".

Мотивът на Кремъл за практическата национализация е, че това е "огледално отражение на отношението на западните държави към външните активи на руски компании".

Според Reuters, от Danone обмислят дали да не заведат дело срещу Русия заради конфискуването на собствеността им. От компанията са във връзка с френското правителство, включително с президента Еманюел Макрон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024