Тирамису е един от най-популярните десерти в света, присъстващ в менюто на почти всеки уважаващ себе си шеф. Легендите за създаването на вкусния микс от бишкоти и маскарпоне са много, но истината е, че те за първи път са смесени в ресторант Alle Beccherie в северния италиански град Тревизо през 1969 г.

Той е собственост на Адо Кампеол, наречен от медиите на Апенините „бащата на тирамисуто“. На 31 октомври близките му съобщиха, че той е починал на 93-годишна възраст.

Всъщност Кампеол е изготвил рецептата съвсем случайно - благодарение на съпругата си и един от шеф-готвачите Роберто Лингуаното, който направил грешка, докато приготвял ванилов сладолед. Изпуснал малко сирене маскарпоне в купата с яйца и захар, но след като установил приятния вкус на микса, съобщил на съпругата на Адо Кампеол – Алба.

По-късно тримата усъвършенствали рецептата, като добавили накиснати в кафе бисквити „савоярди“ и ги поръсили с какао. Нарекли десерта „Tirame Sù“, което се превежда като „вземи ме“.

Тирамисуто е добавено към менюто на ресторанта три години след създаването си – през 1972 г. За първи път рецептата е разпространена през 1981 в едно от изданията на сп. „Veneto“, което публикува всичко интересно, свързано с храната и виното.

Изобретението, обичано толкова много по целия свят днес, никога не е било патентовано от семейство Кампеол. Тирамисуто има различни варианти и начини на приготвяне, включително с ром. Според оригиналната рецепта, сертифицирана от Академията на италианската кухня през 2010, в тирамисуто не се никакъв алкохол, защото трябва да е подходящо и за деца.

Огромният международен успех на десерта води до борба за патента му между регионите Фриули-Венеция Джулия и Венето. Корените му обаче стигат до 1969 и ресторанта Alle Beccherie.

Той отваря врати за първи път през 1939 г., като тогава мениджъри са родителите на Адо Кампеол. Той поема бизнеса след Втората световна война.

Лука Зая – губернаторът на регион Венето – беше сред хората, които първи почетоха паметта на Кампеол: „Градът загуби една звезда в своята кулинарна история“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024