Тирамису е един от най-популярните десерти в света, присъстващ в менюто на почти всеки уважаващ себе си шеф. Легендите за създаването на вкусния микс от бишкоти и маскарпоне са много, но истината е, че те за първи път са смесени в ресторант Alle Beccherie в северния италиански град Тревизо през 1969 г.
Той е собственост на Адо Кампеол, наречен от медиите на Апенините „бащата на тирамисуто“. На 31 октомври близките му съобщиха, че той е починал на 93-годишна възраст.
Всъщност Кампеол е изготвил рецептата съвсем случайно - благодарение на съпругата си и един от шеф-готвачите Роберто Лингуаното, който направил грешка, докато приготвял ванилов сладолед. Изпуснал малко сирене маскарпоне в купата с яйца и захар, но след като установил приятния вкус на микса, съобщил на съпругата на Адо Кампеол – Алба.
По-късно тримата усъвършенствали рецептата, като добавили накиснати в кафе бисквити „савоярди“ и ги поръсили с какао. Нарекли десерта „Tirame Sù“, което се превежда като „вземи ме“.
Тирамисуто е добавено към менюто на ресторанта три години след създаването си – през 1972 г. За първи път рецептата е разпространена през 1981 в едно от изданията на сп. „Veneto“, което публикува всичко интересно, свързано с храната и виното.
Изобретението, обичано толкова много по целия свят днес, никога не е било патентовано от семейство Кампеол. Тирамисуто има различни варианти и начини на приготвяне, включително с ром. Според оригиналната рецепта, сертифицирана от Академията на италианската кухня през 2010, в тирамисуто не се никакъв алкохол, защото трябва да е подходящо и за деца.
Огромният международен успех на десерта води до борба за патента му между регионите Фриули-Венеция Джулия и Венето. Корените му обаче стигат до 1969 и ресторанта Alle Beccherie.
Той отваря врати за първи път през 1939 г., като тогава мениджъри са родителите на Адо Кампеол. Той поема бизнеса след Втората световна война.
Лука Зая – губернаторът на регион Венето – беше сред хората, които първи почетоха паметта на Кампеол: „Градът загуби една звезда в своята кулинарна история“.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: