Тирамису е един от най-популярните десерти в света, присъстващ в менюто на почти всеки уважаващ себе си шеф. Легендите за създаването на вкусния микс от бишкоти и маскарпоне са много, но истината е, че те за първи път са смесени в ресторант Alle Beccherie в северния италиански град Тревизо през 1969 г.

Той е собственост на Адо Кампеол, наречен от медиите на Апенините „бащата на тирамисуто“. На 31 октомври близките му съобщиха, че той е починал на 93-годишна възраст.

Всъщност Кампеол е изготвил рецептата съвсем случайно - благодарение на съпругата си и един от шеф-готвачите Роберто Лингуаното, който направил грешка, докато приготвял ванилов сладолед. Изпуснал малко сирене маскарпоне в купата с яйца и захар, но след като установил приятния вкус на микса, съобщил на съпругата на Адо Кампеол – Алба.

По-късно тримата усъвършенствали рецептата, като добавили накиснати в кафе бисквити „савоярди“ и ги поръсили с какао. Нарекли десерта „Tirame Sù“, което се превежда като „вземи ме“.

Тирамисуто е добавено към менюто на ресторанта три години след създаването си – през 1972 г. За първи път рецептата е разпространена през 1981 в едно от изданията на сп. „Veneto“, което публикува всичко интересно, свързано с храната и виното.

Изобретението, обичано толкова много по целия свят днес, никога не е било патентовано от семейство Кампеол. Тирамисуто има различни варианти и начини на приготвяне, включително с ром. Според оригиналната рецепта, сертифицирана от Академията на италианската кухня през 2010, в тирамисуто не се никакъв алкохол, защото трябва да е подходящо и за деца.

Огромният международен успех на десерта води до борба за патента му между регионите Фриули-Венеция Джулия и Венето. Корените му обаче стигат до 1969 и ресторанта Alle Beccherie.

Той отваря врати за първи път през 1939 г., като тогава мениджъри са родителите на Адо Кампеол. Той поема бизнеса след Втората световна война.

Лука Зая – губернаторът на регион Венето – беше сред хората, които първи почетоха паметта на Кампеол: „Градът загуби една звезда в своята кулинарна история“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други