Тирамису е един от най-популярните десерти в света, присъстващ в менюто на почти всеки уважаващ себе си шеф. Легендите за създаването на вкусния микс от бишкоти и маскарпоне са много, но истината е, че те за първи път са смесени в ресторант Alle Beccherie в северния италиански град Тревизо през 1969 г.

Той е собственост на Адо Кампеол, наречен от медиите на Апенините „бащата на тирамисуто“. На 31 октомври близките му съобщиха, че той е починал на 93-годишна възраст.

Всъщност Кампеол е изготвил рецептата съвсем случайно - благодарение на съпругата си и един от шеф-готвачите Роберто Лингуаното, който направил грешка, докато приготвял ванилов сладолед. Изпуснал малко сирене маскарпоне в купата с яйца и захар, но след като установил приятния вкус на микса, съобщил на съпругата на Адо Кампеол – Алба.

По-късно тримата усъвършенствали рецептата, като добавили накиснати в кафе бисквити „савоярди“ и ги поръсили с какао. Нарекли десерта „Tirame Sù“, което се превежда като „вземи ме“.

Тирамисуто е добавено към менюто на ресторанта три години след създаването си – през 1972 г. За първи път рецептата е разпространена през 1981 в едно от изданията на сп. „Veneto“, което публикува всичко интересно, свързано с храната и виното.

Изобретението, обичано толкова много по целия свят днес, никога не е било патентовано от семейство Кампеол. Тирамисуто има различни варианти и начини на приготвяне, включително с ром. Според оригиналната рецепта, сертифицирана от Академията на италианската кухня през 2010, в тирамисуто не се никакъв алкохол, защото трябва да е подходящо и за деца.

Огромният международен успех на десерта води до борба за патента му между регионите Фриули-Венеция Джулия и Венето. Корените му обаче стигат до 1969 и ресторанта Alle Beccherie.

Той отваря врати за първи път през 1939 г., като тогава мениджъри са родителите на Адо Кампеол. Той поема бизнеса след Втората световна война.

Лука Зая – губернаторът на регион Венето – беше сред хората, които първи почетоха паметта на Кампеол: „Градът загуби една звезда в своята кулинарна история“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024