Тирамису е един от най-популярните десерти в света, присъстващ в менюто на почти всеки уважаващ себе си шеф. Легендите за създаването на вкусния микс от бишкоти и маскарпоне са много, но истината е, че те за първи път са смесени в ресторант Alle Beccherie в северния италиански град Тревизо през 1969 г.

Той е собственост на Адо Кампеол, наречен от медиите на Апенините „бащата на тирамисуто“. На 31 октомври близките му съобщиха, че той е починал на 93-годишна възраст.

Всъщност Кампеол е изготвил рецептата съвсем случайно - благодарение на съпругата си и един от шеф-готвачите Роберто Лингуаното, който направил грешка, докато приготвял ванилов сладолед. Изпуснал малко сирене маскарпоне в купата с яйца и захар, но след като установил приятния вкус на микса, съобщил на съпругата на Адо Кампеол – Алба.

По-късно тримата усъвършенствали рецептата, като добавили накиснати в кафе бисквити „савоярди“ и ги поръсили с какао. Нарекли десерта „Tirame Sù“, което се превежда като „вземи ме“.

Тирамисуто е добавено към менюто на ресторанта три години след създаването си – през 1972 г. За първи път рецептата е разпространена през 1981 в едно от изданията на сп. „Veneto“, което публикува всичко интересно, свързано с храната и виното.

Изобретението, обичано толкова много по целия свят днес, никога не е било патентовано от семейство Кампеол. Тирамисуто има различни варианти и начини на приготвяне, включително с ром. Според оригиналната рецепта, сертифицирана от Академията на италианската кухня през 2010, в тирамисуто не се никакъв алкохол, защото трябва да е подходящо и за деца.

Огромният международен успех на десерта води до борба за патента му между регионите Фриули-Венеция Джулия и Венето. Корените му обаче стигат до 1969 и ресторанта Alle Beccherie.

Той отваря врати за първи път през 1939 г., като тогава мениджъри са родителите на Адо Кампеол. Той поема бизнеса след Втората световна война.

Лука Зая – губернаторът на регион Венето – беше сред хората, които първи почетоха паметта на Кампеол: „Градът загуби една звезда в своята кулинарна история“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Честито Възкресение Христово!

00:01 - 20.04.2025
Спорт

Тотална доминация, европейска титла и дъжд от рекорди за Карлос Насар

Когато само небето е границата за един суперталант

20:31 - 19.04.2025
Важно днес

След кървавата атака на Цветница Путин обяви "Великденско примирие" в Украйна

45 минути преди обявеното примирие в небето над Украйна са били изстреляни дронове "Шахед"

17:25 - 19.04.2025
Важно днес

9-месечно бебе загина при тежък пътен инцидент по пътя Смолян - Девин

То трябваше да бъде транспортирано с медицинския хеликоптер до Пловдив

15:42 - 19.04.2025
Кино и сериали

Райън Гослинг ще участва в новия филм за "Междузвездни войни"

Премиерата на Star Wars: Starfighter е планирана за май 2027 година

13:36 - 19.04.2025
Важно днес

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация

Донорът е 66-годишна жена, чиито близки решават да дарят органите ѝ

13:12 - 19.04.2025
Технологии

Хуманоидни роботи се състезаваха с хора на полумаратон в Китай

До финала след малко повече от час пръв стигна човек, а не робот

12:32 - 19.04.2025
Политика

САЩ може да признаят незаконно анексирания Крим за руски, за да има сделка за мир в Украйна

Подобен ход рискува да подкопае международните закони и договори, които Русия нарушава

11:42 - 19.04.2025