Почина големият филмов композитор Енио Мориконе Снимка: © Getty Images

На 91-годишна възраст е починал големият композитор Енио Мориконе. Новината беше съобщена от италианския вестник "Република", който посочва, че носителят на "Оскар" е издъхнал в болница в Рим.

Мориконе беше автор на някои от най-красивите и разпознаваеми композиции за филми - "Имало едно време в Америка", "Ново кино Парадизо", "Малена" и др.

Семейството на композитора съобщава, че планира да организира погребението в тесен кръг, в знак на уважение към "чувството за смирение, което винаги е вдъхновявало живота на Мориконе".

Юристът Джорджо Асума, близък приятел на големия музикант, казва пред "Република", че Мориконе е бил заедно със съпругата си Мария до последния си миг.

Композитор с кариера, разгърната върху седем десетилетия, автор на музиката към стотици филми, номиниран шест пъти за "Оскар", спечелил статуетката за "The Hateful Eight" и носител на почетното отличие на Американската филмова академия, Енио Мориконе е легенда както в Италия, така и в Холивуд.

Роден в Рим на 10 ноември 1928 г., Мориконе завършва консерваторията Санта Чечилия със специалност в тромпет, композиране и дирижиране. В началото на 60-те години се утвърждава като автор на аранжиментите на някои от най-популярните италиански песни.

Няколко години по-късно започва сътрудничеството му с режисьори като Серджо Леоне и Дучо Тесари, автори на хитови филми в т.нар. "спагети уестърн" жанр. "За няколко долара повече" (1965), "Добрият, лошият и злият" (1966), "Имало едно време в Америка" (1984) са сред филмите на Леоне и Мориконе с най-високи приходи от продажби.

Мориконе си сътрудничи още с Брайън де Палма, Роман Полански, Франк Дзефирели, Джузепе Торнаторе, и др.

Стилът на музикалните му произведения беше непогрешим. Мориконе успяваше да постигне уникално звучене, като често използваше нетрадиционни елементи в композициите си: от камбанен звън до подсвиркване с уста.

Последните години от живота си той посвещава на класическата композиция, като пише над 50 творби за камерни състави, симфонични оркестри, хорови ансамбли и др.

Артисти от всички музикални жанрове отдадоха почит към маестрото с албума “We All Love Ennio Morricone”, в който се включиха звезди от ранга на Селин Дион, Роджър Уотърс, Брус Спрингстийн, Андреа Бочели и Metallica.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024