Под заплахата от санкции, Путин прибра суперяхтата си в руски води Снимка: © Getty Images

Частната яхта Graceful на Владимир Путин беше засечена да отплава към Русия от корабостроителница в Хамбург - движението предизвика спекулации, че руският държавен глава се опитва да избегне опцията луксозният плавателен съд да бъде конфискуван, в случай, че срещу него се задействат санкции. Съединените щати неколкократно заплашиха Путин, че санкциите са неизбежни, ако Русия продължава да струпва военни части на границата с Украйна.

„Разработихме конкретни пакети от санкции срещу руския елит и членовете на техните семейства“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки преди седмица във Вашингтон. „Лицата, които идентифицирахме, принадлежат към вътрешния кръг на Кремъл или са близки до него и имат роля във взимането на правителствени решения." Британският външен министър Лиз Тръс също заплаши със санкции, като каза: "Всяка компания, която е важна за Кремъл и режима в Русия, ще може да бъде обект (на санкции). Олигарсите на Путин и руските компании, поддържащи руската държава, няма да има къде да се скрият. Това целим да направим тази седмица", каза Тръс, цитирана от "Свободна Европа"

Още в неделя вестник Kieler Nachrichten публикува снимка на 82-метровата яхта, акостираща до новата германската военноморска корвета Emden. Оттогава яхтата плава в Балтийско море.

По неофициална информация Graceful в влязла за поддръжка в корабостроителницата Blohm+Voss през септември. Твърди се, че тя е получила ново оборудване, почистен е корпусът ѝ и е направен основен ремонт на двигателите. Яхтата разполага с вътрешен басеин, който е размерите 15 м. на 3 м., има 5 пауби и в света на суперяхтите заема 71-во място.

От Blohm+Voss са отказали коментар в името на дискретността към клиентите им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023