Политическите реакции след поисканата оставка на Стефан Янев Снимка: © Булевард България

Противоположни реакции и въздържание - партиите в парламента приеха по различен начин новината за поискването на оставката на министъра на отбраната Стефан Янев от страна на премиера Кирил Петков.

Народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев адмирира решението:

„Това е изключително правилен ход на премиера. Това ще помогне на страната ни да бъде адекватна в настоящата криза

„В синхрон сме с премиера и с цялото правителство. Заставаме зад решението му за поискана оставка. Не може български министър да използва терминологията на Путин. Имаме забележки по работата на Янев. За пръв път имаме премиер, който реагира адекватно в създалата се криза. В това време е важно да се постави акцент върху националния интерес, без значение от проруски залитания на различни хора. Имаме една основна задача и тя е да преведем страната през тази криза. България трябва да се докаже като истински съюзник на партньорите ни в НАТО”.

Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите от квотата на "Зелените", също коментира темата по време на посещение в Гълъбово:

„Той е предложил министър Янев и той е този, който може да предложи да бъде оттеглен. Така че аз се уповавам на неговото заключение в цялата тази ситуация да бъде оттеглен. Знаете, намираме се в особен момент и е важно да сме сигурни в това, което правим. Вярвам, че преценката на министър-председателя е правилна.”

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов бе на другия полюс и осъди категорично искането на оставката на Янев:

„Мотивите, с които Кирил Петков иска оставката на Стефан Янев, са, че в неговото правителство няма как да се следва политика, различна от тази, която той като министър-председател е определил," заяви той.

"Мотивите на Петков сигурно са правилни за самия него, но те важат в още по-голяма степен и за България и за българския народ. Няма как в българската държава някой друг да следва политика, различна от тази, която е в полза на българския национален интерес, различна от тази на интересите на българския народ."

"В конкретния случай, ако Кирил Петков иска оставката на Стефан Янев с тези мотиви, ние от "Възраждане" искаме оставката на цялото правителство с мотива, че неговата политика е в разрез с българския национален интерес."

"Политиката на Кирил Петков превърна България в страна-участник във военния конфликт и по този начин нанесе тежки щети на българските икономически и национални интереси. Настояваме за оставка на цялото правителство и считаме, че всяко едно действие, допринасящо за замесването на България във военния конфликт в Украйна, вземането на страна в конфликт между две близки и приятелски нам държави, защото и Украйна и Русия са ни еднакво близки и с тях имаме еднакво близки исторически отношения, е престъпно и оставката е най-малкото, което трябва да последва."

От ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС отказват коментар - изчакат позициите в управляващата коалиция.

При проведения вчера Национален съвет на БСП Румен Гечев определя възможна оставка като удар по управлението, а Корнелия Нинова припомня, че Стефан Янев е предложен от „Продължаваме промяната“:

„Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение, да го обсъдим и след това да се обявява или решава въпросът“;Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024