Снимка: © Булевард България

Противоположни реакции и въздържание - партиите в парламента приеха по различен начин новината за поискването на оставката на министъра на отбраната Стефан Янев от страна на премиера Кирил Петков.

Народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев адмирира решението:

„Това е изключително правилен ход на премиера. Това ще помогне на страната ни да бъде адекватна в настоящата криза

„В синхрон сме с премиера и с цялото правителство. Заставаме зад решението му за поискана оставка. Не може български министър да използва терминологията на Путин. Имаме забележки по работата на Янев. За пръв път имаме премиер, който реагира адекватно в създалата се криза. В това време е важно да се постави акцент върху националния интерес, без значение от проруски залитания на различни хора. Имаме една основна задача и тя е да преведем страната през тази криза. България трябва да се докаже като истински съюзник на партньорите ни в НАТО”.

Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите от квотата на "Зелените", също коментира темата по време на посещение в Гълъбово:

„Той е предложил министър Янев и той е този, който може да предложи да бъде оттеглен. Така че аз се уповавам на неговото заключение в цялата тази ситуация да бъде оттеглен. Знаете, намираме се в особен момент и е важно да сме сигурни в това, което правим. Вярвам, че преценката на министър-председателя е правилна.”

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов бе на другия полюс и осъди категорично искането на оставката на Янев:

„Мотивите, с които Кирил Петков иска оставката на Стефан Янев, са, че в неговото правителство няма как да се следва политика, различна от тази, която той като министър-председател е определил," заяви той.

"Мотивите на Петков сигурно са правилни за самия него, но те важат в още по-голяма степен и за България и за българския народ. Няма как в българската държава някой друг да следва политика, различна от тази, която е в полза на българския национален интерес, различна от тази на интересите на българския народ."

"В конкретния случай, ако Кирил Петков иска оставката на Стефан Янев с тези мотиви, ние от "Възраждане" искаме оставката на цялото правителство с мотива, че неговата политика е в разрез с българския национален интерес."

"Политиката на Кирил Петков превърна България в страна-участник във военния конфликт и по този начин нанесе тежки щети на българските икономически и национални интереси. Настояваме за оставка на цялото правителство и считаме, че всяко едно действие, допринасящо за замесването на България във военния конфликт в Украйна, вземането на страна в конфликт между две близки и приятелски нам държави, защото и Украйна и Русия са ни еднакво близки и с тях имаме еднакво близки исторически отношения, е престъпно и оставката е най-малкото, което трябва да последва."

От ГЕРБ, "Има такъв народ" и ДПС отказват коментар - изчакат позициите в управляващата коалиция.

При проведения вчера Национален съвет на БСП Румен Гечев определя възможна оставка като удар по управлението, а Корнелия Нинова припомня, че Стефан Янев е предложен от „Продължаваме промяната“:

„Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение, да го обсъдим и след това да се обявява или решава въпросът“;Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Съдът по правата на човека осъди България за отказ за смяна на пола по документи

Бълхария е нарушила правото на личен живот на транс жена и трябва да плати обезщетение от 7500 евро

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби