Politico: Захариева може да се размине с ЕК заради скандала с паспортите Снимка: © Getty Images

Екатерина Захариева се оказа в списъка на европейското издание Politico с кандидат-комисари в ЕК, които може да бъдат отхвърлени от Европейския парламент.

Медията изброява пет имена на потенциални еврокомисари в екипа на Урсула фон дер Лайен, които имат проблематично CV, съмнителна компетентност в поверения ресор или история на политически конфликти с ЕП.

"Този път лидерите на парламентарните групи твърдят, че искат да приключат процедурата по-бързо, за да може Европейската комисия да започне работа. Това означава, че е възможно да се въздържат от атаки, за да не се стигне дотам, че една провалена номинация да провокира хаос, при който противниковите партии ще започнат да отстрелват чуждите кандидати - но не залагайте на този сценарий", пише в статия на медията.

Екатерина Захариева е включена в списъка на Politico именно защото срещу нея вече бяха извадени компромати, които няма да останат незабелязани в Европарламента.

"През 2018 г. Захариева беше въвлечена в скандал, свързан с продажбата на българско гражданство. Както Euractiv съобщи тогава, бивш служител на имиграционните служби обвинява Захариева за това, че е знаела за схемата, докато е била министър на правосъдието. Захариева отрича обвиненията, няма и съдебен процес срещу нея, но политическите ѝ опоненти нямат търпение да напомнят на всички за връзката ѝ със скандала", пише в статията.

Обвиненията срещу Захариева идват от Катя Матева, която е директор на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието. През 2018 г. тя обяви, че разполага с доказателства за връзка между ВМРО и схемата за незаконна продажба на български паспорти.

Матева твърдеше, че е била освободена от длъжност от Захариева, след като е блокирала натиска за издаване на 7000 паспорта на македонци.

Делото за получаване на подкупи в замяна на паспорти започна през януари 2021 г. в тогавашния Специализиран съд, обвиняеми бяха бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и още трима души.

След закриването на спецсъда процесът е прехвърлен в Софийския градски съд и до момента остава нерешено на първа инстанция.

Според Politico - още четирима кандидати за ЕК може да попаднат под "обстрел" с неудобни въпроси в Европейския парламент. В списъка попада представителят на Унгария Оливер Вархеи, Белгия - Хаджа Лабиб, Словения - Марта Кос, и Малта - Глен Микалеф.

Изслушванията в ЕП ще се проведат в следващите няколко седмици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024
Бизнес

Съдът на ЕС оспори практиката за "най-добра цена" на Booking, която ограничава хотелиерите

Решението може да има по-широки последици за туристическия бранш

14:04 - 19.09.2024