Полицай от Лондон призна вина за десетки изнасилвания, останали безнаказани 17 години Снимка: © Getty Images

Великобритания е разтърсвана от един от най-шокиращите случаи на насилие, упражнявано от действащ полицейски служител и останало безнаказано в продължение на почти 20 години.

Служителят на Лондонската полиция Дейвид Карик се призна за виновен по 49 обвинения за престъпления - включително за 24 изнасилвания и три случая на противозаконно лишаване от свобода между 2003 и 2021 г.

Прокуратурата е събрала доказателства срещу него за още десетки сексуални посегателства срещу различни жени, които е намирал през онлайн-услуги за запознанства.

Присъдата му ще бъде обявена от съда в началото на февруари. Първите публични данни за разследването срещу него се появяват през октомври 2021, но постепенно излизат все повече нови сигнали от жертвите му.

  • Карик е проверяван от колегите си в полицията по 9 сигнала, включително за домашно насилие, изнасилване и тормоз, но така и не се е стигало до формално обвинение до 2021 г., когато е получена нова жалба от негова жертва. Едва тогава той е отстранен от служба до изясняване на обстоятелствата по случая.
  • Още пет сигнала за служебни нарушения са подадени срещу него от граждани.
  • Той е проверяван за благонадеждност през 2001 и 2017 г. - и в двата случая го допускат да продължи работата си в системата.
  • При това - от 2009 г. до 2021 г. той е служил в сектора, който отговаря за сигурността в района на парламента, правителствените и дипломатическите сгради. Носил е и оръжие.

Обвинението посочва, че мъжът е използвал позицията си на полицейски служител пред бъдещите си жертви, за да спечели доверието им.

48-годишният Дейвид Карик е признал, че е изнасилил 12 жени - някои от тях - многократно, докато ги е държал под физически и психически контрол в продължение на седмици и месеци. Някои от случаите на сексуално посегателство са придружавани с физически побой, който е оставил травми на пострадалите.

В други случаи полицаят е упражнявал брутален психически тормоз над жените, които са му се доверявали.

Някои от жертвите са заключвани в килер под стълбищата на къщата му в Хартфордшър в продължение на часове, без да получат храна. Принуждавани са и да чистят дома му голи, докато той ги е обиждал и унижавал.

По делото са събрани данни за побой с колан, извършен от Карик срещу жена, и още много други доказателства за нечовешко отношение. Насилникът е изолирал приятелките си от техните семейства и приятели, забранявал им е да разговарят с други мъже и дори не им е позволявал да се свържат с децата си.

Карик отрича да е насилил 13-тата жена, която е подала последния сигнал срещу него. Именно нейните показания са довели до задействането на наказателното производство срещу него.

Прокуратурата предполага, че е възможно да се появят и още жертви на неговото насилие, които досега не са смеели да разкажат какво са преживели.

Полицията в Лондон е подложена на тежки критики заради бездействието си на фона на множеството данни за неадекватно поведение на Дейвид Карик.

Районният прокурор Джасуант Наруал описва делото като един от най-фрапиращите случаи на престъпна дейност от полицейски служител.

"Карик е заемал позиция, в която му е поверена отговорността за защита на обществото - но в продължение на 17 години в личния си живот той е действал по напълно противоположен начин. Това е човек, който непрестанно е унижавал, накърнявал достойнството, тормозил сексуално и изнасилвал жени", казва тя.

Кметът на Лондон Садик Кан коментира, че е потресен от "наистина отвратителните престъпления" на полицая. Той настоява полицията да отговори на сериозните въпроси за това как е допуснато този човек да злоупотребява с позицията си в продължение на толкова голям период.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023