Половин Европа е на Европейско по футбол, даже и Северна Македония, но ние не

24 от общо 55 държави-членки на Европейската футболна централа УЕФА ще играят на Европейското първенство през следващото лято. Ако такова все пак се проведе. Сред тях за пореден път обаче не е България.

В четвъртък вечер чрез четирите баражни двубоя бяха определени и последните участници на шампионата на Стария континент, който трябваше да се проведе през изминалото вече лято, но бе отложен заради пандемията от COVID-19.

А въпросните баражи донесоха историческо първо класиране за голям форум на съседите ни от Северна Македония. Те се възползваха по най-добрия начин от увеличения брой на участниците (до този момент на Европейски първенства играеха по 16 отбора) и чрез баражите се добраха до най-големия успех във футболната си история. Горан Пандев реализира единствения гол за победата над Грузия в Тбилиси.

Другите нации, намерили в последния момент място на еврофиналите, са Унгария, Словакия и Шотландия.

Още в края на миналата година пък бяха ясни имената на останалите 20 участници, които си заслужиха това право чрез европейските квалификации, завършвайки на едно от първите две места в десетте групи.

Класирането на споменатите вече четири отбора се случи чрез новоучередения турнир Лига на Нациите, чиято цел бе да замени приятелските мачове между националните тимове.

И всъщност чрез него се появи и наглед неочакваният шанс България да играе на Европейско за първи път от 1996 година насам. Родните национали на практика бяха на два мача от успеха като за целта трябваше да победят в София Унгария и Исландия.

Още "маджарите" обаче ни показаха, че реалността е доста по-различна и ни отстраниха след 3:1. А впоследствие победиха и исландците след впечатляващ обрат с голове след 88-ата минута за крайното 2:1.

24-те отбора вече са разпределени в 6 групи, в които ще се играе всеки срещу всеки, а първите два от всяка плюс четирите най-добри трети отбора ще оформят осминафиналите, откъдето вече ще се играе на пряка елиминация.

Първенството официално продължава да се нарича Евро 2020, въпреки че шампионатът бе отложен с година. Осъществяването му по начина, по който бе замислено обаче остава под огромна въпросителна.

През 2020-а се навършиха 60 години от първото Европейско първенство. Заради този юбилей УЕФА реши да направи нещо невиждано до този момент - вместо първенството да има един или два домакина както е традиционно, то да се проведе в 12 градове в 12 различни държави! Дори България кандидатства за домакин с Националния стадион "Васил Левски", който обаче е далеч от стандартите за модерно футболно съоражение и бе скоропостижно отхвърлен като опция.

Но във времената на пандемия провеждането на първенството по този начин в момента граничи с абсурда, така че в следващите месеци ще трябва да бъдат взимани важни решения. Вече се появи информация, че е възможно Русия да поеме домакинството изцяло. Държавата има нужната инфраструктура, защото само преди 2 години бе домакин на Световния шампионат. Тепърва ще се изяснява и въпросът с възможността да има публика по трибуните.

Благодарим...Гибралтар! България с първа победа на футбол от една година

И при многото неизвестни за съжаление сигурното е само едно - че ние отново ще гледаме голямо футболно първенство по телевизора, радвайки се на успехите на македонци, словаци, хървати или която друга нация си изберете. При 24 участници избор има.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024