Полша дарява на Украйна танкове Leopard 2 Снимка: © Wikipedia

Полша е взела решение да дари на Украйна модерни танкове Leopard 2, съобщи президентът на страната Анджей Дуда в Лвов. По думите му тежкото въоръжение за украинската армия ще бъде предадено като част от помощта на международна коалиция, която се изгражда по този въпрос. Засега от полска страна става дума за 14 машини.

За да се прехвърлят танковете обаче ще трябва разрешение и от Берлин, защото Leopard 2 е произведен в Германия. Полша отдавна говори за възможността да предостави тежко въоръжение за Украйна. Досега нито САЩ, нито страни от ЕС са изпращали танкове, с изключение на съветски T-72 за попълване на украинския арсенал. Най-мащабна бе помощта по това направление от Полша и Чехия.

Новината идва, след като в сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Лвов, където обсъди ситуацията в западните региони на Украйна, особено в тези, които граничат с Беларус - една от малкото държави в света, които са на страната на режима на Владимир Путин в Русия и подкрепят войната, която той води. Зеленски изслуша доклад за дейностите в борбата със саботажа, състоянието на укрепленията по границата, както и за снабдяването с войски и гранични служби в граничните райони с Беларус.

По-късно, заедно с литовския президент Гитанас Науседа и полския президент Анджей Дуда дадоха подписаха обща декларация и дадоха пресконференция.

"Преди всичко искаме това да бъде международна коалиция и ние, като част от тази международна коалиция, решихме да включим първия танков пакет - танкове Leopard 2", заяви той. И изрази надежда, че "танкове "Леопард" и други, които ще бъдат сглобени от други страни, в близко бъдеще ще потеглят към Украйна и ще могат да укрепят отбраната на страната".

Володимир Зеленски, който говори за нуждата от модерни, тежки бойни машини, за да може украинската армия по-успешно да се защитава от руските войски в обръщението си на 4 януари, коментира, че Украйна очаква "съвместно решение" от страните, които обмислят прехвърлянето на танковете. И каза, че една държава не може да осигури необходимия брой машини, които да гарантират победата на Украйна.

Анджей Дуда призна, че "спирането на войната в Украйна е едно от най-големите предизвикателства пред свободния свят от десетилетия насам" и призова световните правителства да продължат да помагат на нападната от Русия страна.

През последната седмица Киев получи обещание за доставки на леки бронирани бойни машини и от САЩ, и от Франция, и от Германия - съответно "Брадли", "Страйкър", AMX-10 и "Мардер". Машините "Брадли" са известни като "убийци на танкове".

Преди няколко дни британски медии съобщиха, че Великобритания обмисля дарение и на 10 танка Challenger, позовавайки се на анонимни източници. Потвърждение от властите в Лондон няма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024