Полско радио замени журналистите си с AI водещи

Полска обществена радиостанция предизвика полемика, след като пусна онлайн канал с водещи, "създадени" чрез изкуствен интелект.

От съобщението на страницата на радиото в полския град Краков, става ясно, че правят експеримент като в онлайн канала Оff Radio Krakow пускат предавания на водещи, генерирани от AI.

Аватарите са направени така, че да приличат на типични представители поколението Z.

20-годишната Еми е представена като студентка по журналистика, 22-годишният Якоб "учи" акустично инженерство в Технологичния университет в Краков, а 23-годишният Алекс отскоро следва психология.

Тримата AI водещи са създадени с цел да достигат до по-млади слушатели, като говорят за култура, социални каузи, включително проблемите на LGBTQ+ общността.

Като начало всеки виртуален герой води всекидневно двучасово предаване между понеделник и петък, а веднъж седмично - "авторска" музикална програма. Главният редактор на радиостанцията Марчин Пулит планира да се правят и интервюта с полски и световни културни дейци, учени и активисти с помощта на AI.

Във вторник станцията излъчва „интервю“, проведено от AI-генериран водещ. "Събеседникът" му е с гласа на Вислава Шимборска – полска поетеса и носител на Нобелова награда за литература, която почина през 2012 г.

Михал Русинек, председател на фондация „Вислава Шимборска“, която се грижи за наследството на поетесата, казва пред телевизия TVN, че е дал съгласие станцията да използва името на Шимборска в предаването.

По думите му, поетесата е имала чувство за хумор и е щяла да оцени идеята.

Експериментът с Off Radio Krakow предизвиква доста критики в социалните мрежи и беше отразен дори от CNN. Един от проблемите е, че неотдавна радиостанцията е освободила част от служителите си с професионален опит.

Матеуш Демски, журналист и филмов критик, доскоро е водил предаване в радиото. Той публикува отворено писмо, в което протестира срещу „замяната на служители с изкуствен интелект“.

Това е опасен прецедент, който засяга всички нас“, пише той и твърди, че това може да отвори пътя „към свят, в който машини ще заменят опитни служители, свързани с медийния сектор от години, както и хората, заети в творческите индустрии“.

Над 15 000 души са се включили в петицията му за няколко часа, казва Демски пред Асошиейтед прес. Твърди и че е получил обаждания от стотици хора, много от които млади, които не искат да бъдат част от подобен експеримент.

Демски е работил в OFF Radio Krakow от февруари 2022 г., като е провеждал интервюта с украинци, бягащи от войната. През август той и дузина други служители са освободени от работа. Той споделя, че ходът е особено шокиращ, защото радиото е обществена медия, финансирана от данъкоплатците, отбелязва CNN.

Главният редактор на радиостанцията Марчин Пулит твърди, че нито един журналист не е бил уволнен заради AI, а поради факта, че слушаемостта „беше близо до нула.“

От официалната информация на страницата на радиото става ясно, че експериментът с водещи, генерирани от AI ще продължи около 3 месеца. Зад аватарите все пак стоят и журналисти, които пишат и проверяват текстовете, които виртуалните говорители представят онлайн.

"Струва си да подчертаем отново, че AI инструментите са точно това – инструменти. В случая те изпълняват функцията си единствено, защото се използват от истински журналисти. Тестваме възможностите и ограниченията на тази технология на настоящия етап от нейното развитие. Проектът е ограничен във времето. Предполагаме, че ще продължи не повече от 3 месеца и ще бъде оценено", пише главният редактор на радиото в Краков.

Новината за въпросния експеримент обаче е залята от коментари на потребители в социалните мрежи, които критикуват влизането на компютърно генерираните водещи в радиото.

Министърът на дигиталните въпроси и вицепремиер на Полша Кшищоф Гавковски се включва в дебата, като казва, че прочел отвореното писмо на Демски и че според него е необходима законодателна регулация на AI.

Въпреки че съм фен на развитието на AI, смятам, че все повече се преминават определени граници,“ написа той в социалната платформа X. „Масовото използване на AI трябва да се прави в полза на хората, а не срещу тях!“

Според страницата на Off Radio Krakow в канала постепенно ще се появят и програми без използването на изкуствен интелект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Как ЕС използва замразените руски активи, за да помогне на Украйна - Обяснено

Русия ще си плати за щетите от войната - иска или не иска

11:47 - 25.10.2024
Важно днес

Атанас Зафиров: Да върнем заедно държавата на хората

Лидерът на левицата

09:58 - 25.10.2024
Важно днес

Пеевски внезапно се появи в Якоруда след спекулациите, че е напуснал страната

Председателят на "ДПС-Ново начало" внезапно се включи в кампанията - при това в последния ѝ ден

09:41 - 25.10.2024