Помага ли колагенът на кожата и ставите или това е просто мит Снимка: © Булевард България

От векове жените в Китай разглеждат колагена - протеин, който е съединителната тъкан при рибите и животните - като извор на младостта. Затова на Изток са толкова популярни храни като свински крачета, перки на акули или магарешка кожа. Надеждите към колагена са, че той може да освежи повяхващата кожа и да предпази стареещите стави.

В Съединените щати колагенът става широко известен през 80-те години. Първоначално се ползва като скъп филър за устни и контур на лицето, който бива директно инжектиран.

Прекалено бързото му абсорбиране и честите алергични реакции обаче карат компаниите да открият по-адекватни начини за приемане - на прах, в течна форма за пиене в еднократни дози, като плодови дъвки и т.н.

Основните позитиви, които се свързват с приема на колаген, са: подсилване на ставите, подобряване структурата на кожата, по-бързо възстановяване на рани, позитивно повлияване на мускулите и сухожилията.

Колагенът има съществена роля при възстановяване и предпазване на хрущялната тъкан, подобрява състоянието на съединителната тъкан. Добавен към диетата, спомага за запазване на масата и силата на скелетните мускули, а медицински изследвания показват, че колагенът има отношение и към артритната болка, както и при причинени от спорта болки в ставите.

При толкова много ползи, не е изненадващо, че в световен мащаб се очаква бизнесът с колагенови продукти да достигне 64 млрд. долара до 2025 година. Само в САЩ между 2014 и 2020 г. потреблението на колаген е скочило 6 пъти.

Той е в топ 3 на продуктите, от които се интересуват хората, когато става дума за хранителни добавки. Известен факт е, че с възрастта тялото започва да разгражда по-бързо колагена, който има, като след 20-тата година губим годишно по около 1% от него, а жените в менопауза - до 30% за първите 5 години.

Медицински изследвания показват, че колагенът помага при артритна болка, както и при причинени от спорта болки в ставите.

Проучване на 53-ма възрастни мъже, страдащи от загуба на мускулатура, причинена от стареене, установява и че тези, които приемат колаген в допълнение към програма с вдигане на тежести три пъти седмично в продължение на 3 месеца, натрупват значително повече мускули и губят повече мазнини, отколкото тези, които само вдигат тежести.

Как колагенът общува с тялото ни?

При прием с храната колагенът се разгражда от нашите храносмилателни ензими до фрагменти с различна големина и част от него бива усвоен през червата. Разбира се, една част се отделя от организма, без да може да се резорбира, а друга част от усвоеното количество няма да може адекватно да подпомогне метаболизма. Поради тези особености до към края на 20-ти век се смята, че приемът на колаген не би могъл да има ефект при артроза.
Промяната в последните години идва от данните, които се натрупват от проучвания с т. нар. хидролизиран колаген.

Той е подложен на строго лабораторно-контролирана ензимна хидролиза, която създава фрагменти с точно определена молекулна маса, за да може организмът да ги усвои. Установено е, че колагенови пептиди с молекулна маса около 3 килодалтона имат най-силно изразен ефект по отношение подпомагане на хрущялния метаболизъм.

Всички колагени ли са еднакви?

Краткият отговор е не. Той е част от по-голямата тема в какви граници варира качеството на хранителните добавки и по-конкретно на колагеновите продукти.

На българския пазар има над сто и двадесет производители на хранителни добавки и няколко хиляди продукта - местни, европейски и американски компании, продукти, произвеждани в най-различни точки на света (включително и далечния Изток), както и продукти, които са внесени като суровини, таблетирани и опаковани в България.

На пръв поглед връзката с качеството не е ясна, но във всяка от държавите, в които се произвеждат, има различни по ниво и стриктност изисквания за контрол на качеството.

В България един от популярните колагенови продукти е Допелхерц Колаген 11.000. Това е най-продаваният течен колаген за стави за последните 3 години, според данни на агенцията, която прави официален мониторинг на продажбите на аптечните складове към аптеките в България - IQVIA AG.

Допелхерц Колаген 11.000 е комбинация от колаген, хондроитин, витамини С и D, съчетани с мед и селен.

Селенът осигурява антиоксидантна клетъчна защита. Доказано е, че недостатъчният му прием води до по-ниски нива на колаген в сухожилията и хрущяла.

Микроелементът мед благоприятства за поддържане на нормалното състояние на съединителната тъкан.

Самият колаген е хидролизиран, което, както споменахме по-горе, означава, че молекулата е претърпяла процес на раздробяване до определена молекулна маса, която е по-лесно усвоима от организма.

Числото 11.000 е количеството колаген в дневната доза (в мг.). Това е важно, защото можете да откриете продукти с многократно по-ниски нива, които също така носят името “колаген”.

Всяка дневна доза е в отделен флакон, така че можете да сте сигурни, че сте приели точното количество, не сте изпуснали прием и също така, ако пътувате, не е необходимо да носите големи опаковки с вас.

Продуктът печели награда "Хранителна добавка на годината" от Българския фармацевтичен съюз през 2016 година.

Допелхерц е марка с над 100 годишна история, която се предлага в над 50 държави по света, а специално в Германия е с около 30% пазарен дял. В Германия се произвеждат и продуктите на марката. Контролът върху качеството и чистотата на съставките е топ приоритет на компанията, която има собствена лаборатория, в която се тества всяка партида продукти. За фирмата работи екип от учени, които всяка година добавят средно по 5 нови продукта към портфолиото на Допелхерц

Продуктите на Куайсер Фарма Германия отговарят на изключително високи стандарти. Както суровините, така и крайният продукт се подлагат на строг качествен контрол, произвеждат се по съвременни фармацевтични технологии и имат висока биологична стойност, чистота и ефективност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022