Спенсър Елдън, познат като бебето от обложката на култовия албум на Нирвана - Nevermind, ще съди групата за детска порнография, съобщават световните медии. На популярната обложка, издадена през 1991 г., виждаме голия четиримесечен Елдън под вода, в момент, в който се опитва да хване банкнота, закачена на въдица. 

Елдън, който днес е на тридесет години, твърди, че родителите му никога не са давали писмено съгласие снимката му да се използва за такива цели, и че тя да бъде смятана за детска порнография. 

"Снимката излага на показ тялото на Спенсър и гениталиите му от времето, когато той е бил бебе, до наши дни" се казва в съдебния иск, внесен на територията на Калифорния и цитиран от BBC. 

Към днешна дата несексуалните снимки на деца не се смятат за детска порнография според американския закон. Въпреки това, адвокатът на Спенсър Елдън твърди, че доларовата банкнота (която е добавена след заснемането на кадъра) прави така, че бебето да изглежда като "сексуален работник". В съдебния иск също така се споменава и че Нирвана е била обещала да скрие гениталиите на бебето, но това така и не се е случило. 

Според Елдън, името и образа му ще останат завинаги свързани с тази "комерсиална сексуална експлоатация, която е довела до крайно и трайно емоционално разстройство", а също така и до "смущения в нормалното му развитие" и "медицинско и психологично лечение". 

Мъжът предявява иск да му бъдат изплатени поне 150 хил. долара от всеки един от 15-те ответници, сред които са и живите членове на Нирвана, Дейв Грол и Крист Новоселич, както и от носителите на авторските права върху творчеството на Кърт Кобейн, бившата му съпруга и фотографът на кадъра Кърк Уедъл. Интересно е, че сред ответниците е и Чад Чанинг, който напуска групата и е заместен от Грол през 1990 г., преди албумът да бъде записан.

Представителите на Нирвана все още не са коментирали случая. 

В минали години Елдън неколкократно е правил репродукции на същия кадър, за да отбележи 10, 20 и 25-годишнините на албума. Според Variety, мъжът никога не е получавал парични възнаграждения, с изключение на 200 долара, които родителите му са получили в деня на заснемането на кадъра в началото на 90-те. В свои интервюта той споделя, че в миналото се е опитвал да се свърже с Грол и Новоселич, но така и не е получил отговор.  

Въпреки това, в интервю за списание Тайм от 2016, той твърди, че тази известност го разстройва и че се чувства известен, без да е направил нищо. "Трудно е да не бъдеш разстроен, когато научиш колко много пари са били намесени. Когато отида на безйболен мач, си мисля: "Човек, всички на това игрище са виждали бебешкия ми пенис". И имам чувство, че част от човешките ми права са били погазени".

В други интервюта думите му са с обратен знак. За The Guardian, малко по-рано, той казва, че снимката винаги му е носила позитиви и му е отваряла множество възможности в професионален план.

Албумът Nevermind излиза през 1991 г. и е един от най-успешните на легендарната група. Част от него са песни като "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" и "Lithium" и е продаден в над 30 млн. копия по цял свят, което го нарежда сред най-успешните албуми в историята на музиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"