Порасналото бебе от обложката на Nevermind иска да съди Нирвана

Спенсър Елдън, познат като бебето от обложката на култовия албум на Нирвана - Nevermind, ще съди групата за детска порнография, съобщават световните медии. На популярната обложка, издадена през 1991 г., виждаме голия четиримесечен Елдън под вода, в момент, в който се опитва да хване банкнота, закачена на въдица.

Елдън, който днес е на тридесет години, твърди, че родителите му никога не са давали писмено съгласие снимката му да се използва за такива цели, и че тя да бъде смятана за детска порнография.

"Снимката излага на показ тялото на Спенсър и гениталиите му от времето, когато той е бил бебе, до наши дни" се казва в съдебния иск, внесен на територията на Калифорния и цитиран от BBC.

Към днешна дата несексуалните снимки на деца не се смятат за детска порнография според американския закон. Въпреки това, адвокатът на Спенсър Елдън твърди, че доларовата банкнота (която е добавена след заснемането на кадъра) прави така, че бебето да изглежда като "сексуален работник". В съдебния иск също така се споменава и че Нирвана е била обещала да скрие гениталиите на бебето, но това така и не се е случило.

Според Елдън, името и образа му ще останат завинаги свързани с тази "комерсиална сексуална експлоатация, която е довела до крайно и трайно емоционално разстройство", а също така и до "смущения в нормалното му развитие" и "медицинско и психологично лечение".

Мъжът предявява иск да му бъдат изплатени поне 150 хил. долара от всеки един от 15-те ответници, сред които са и живите членове на Нирвана, Дейв Грол и Крист Новоселич, както и от носителите на авторските права върху творчеството на Кърт Кобейн, бившата му съпруга и фотографът на кадъра Кърк Уедъл. Интересно е, че сред ответниците е и Чад Чанинг, който напуска групата и е заместен от Грол през 1990 г., преди албумът да бъде записан.

Представителите на Нирвана все още не са коментирали случая.

В минали години Елдън неколкократно е правил репродукции на същия кадър, за да отбележи 10, 20 и 25-годишнините на албума. Според Variety, мъжът никога не е получавал парични възнаграждения, с изключение на 200 долара, които родителите му са получили в деня на заснемането на кадъра в началото на 90-те. В свои интервюта той споделя, че в миналото се е опитвал да се свърже с Грол и Новоселич, но така и не е получил отговор.

Въпреки това, в интервю за списание Тайм от 2016, той твърди, че тази известност го разстройва и че се чувства известен, без да е направил нищо. "Трудно е да не бъдеш разстроен, когато научиш колко много пари са били намесени. Когато отида на безйболен мач, си мисля: "Човек, всички на това игрище са виждали бебешкия ми пенис". И имам чувство, че част от човешките ми права са били погазени".

В други интервюта думите му са с обратен знак. За The Guardian, малко по-рано, той казва, че снимката винаги му е носила позитиви и му е отваряла множество възможности в професионален план.

Албумът Nevermind излиза през 1991 г. и е един от най-успешните на легендарната група. Част от него са песни като "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" и "Lithium" и е продаден в над 30 млн. копия по цял свят, което го нарежда сред най-успешните албуми в историята на музиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023