Португалският президент спаси две давещи се жени в Алграве Снимка: © YouTube

Португалският президент Марсело Ребело де Соуса спаси две жени от удавяне във водите в провинция Алграве. Техният каяк се преобърна, а 71-годишният държавен глава влезе в морето и заедно с още един човек завърши успешно спасителната операция.

Инцидентът се случи на плажа Прая до Алвор в най-южната португалска провинция. Там Де Соуса видя двете жени и веднага се втурна във водите, а на помощ се притече и човек, каращ водни ски. Именно той върна каяка обратно на брега, показват кадрите, заснети на място и публикувани в социалните мрежи.

След като Де Соуса извърши храбрата постъпка, хората на плажа започнаха да го аплодират, а към него се приближиха журналисти от местни медии. Той сложи маска на лицето си, преди да обясни, че двете жени са попаднали в огромно западно течение.

„Те се преобърнаха и погълнаха много вода. Дори не успяха да обърнат каяка, нито да се покатерят върху него, нито дори да плуват. Ето колко беше силно течението“, каза той, цитиран от местния канал 20 Minutos и от BBC.

Президентът похвали и другия човек от спасителната операция, като го нарече „патриот“. Добави, че тези млади жени трябва да бъдат по-внимателни в бъдеще.

Според информация на 20 Minutos – Де Соуса прекарва почивката си не само по португалските плажове. Той обикаля различни райони на страната, за да рекламира туризма по време на пандемията от Covid-19. Икономиката на Португалия разчита изключително много на този сектор, тъй като всяка година страната привлича милиони туристи в красивите си курорти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024
Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024