Поскъпването на самолетните билети - "неизбежно" Снимка: © Getty Images

"Неизбежно" - така определя покачването на цените на самолетните билети Фахми Маджуб, директор на Air France-KLM за Великобритания, пред BBC.

Основните причини за това са значителното покачване на разходите за гориво и увеличаването на летищните такси.

След като пандемията засегна авиокомпаниите пряко и нямали сериозно броя на пътниците, които се възползват от услугите им, те избягваха да повишават цените, за да не ограничат допълнително своите клиенти. Авиокомпаниите получиха и държавни помощи заради загубите.

Благодарение на постепенното облекчаване на мерките и изискванията за пътуване, интересът към самолетните полети обаче отново се покачва, като от Air France-KLM вече отбелязват силно търсене за Великден и летния период.

"Очаква се билетите да поскъпват с времето. Съветът, който мога да предложа на пасажерите, е да планират от по-рано пътуванията си, за да могат да избегнат увеличенията в цените," коментира ситуацията Маджуб.

BBC добавят, че евентуалната инвазия на Русия в Украйна завишава цените на петрола и те са най-високи от 2014 година насам. KLM, Lufthansa и Swiss Air обявиха, че прекратяват полетите си към застрашената държава.

Цената на нефта Брент вече е повече от 85 долара за барел, докато преди година бе под 65 долара. Маджуб посочва, че това няма как да не се отрази и на самолетното гориво.

Авиокомпанията дава пример с друго покачване на разходите си, което също ще рефлектира върху билетите - таксите за кацане и излитане от летище "Хийтроу" са с 40% по-високи.

Още през миналата година Ryanair и TUI прогнозираха, че цените ще надскочат тези от 2019, след като пандемията започне да се насочва към своя край.

Цените на самолетните билети могат да се увеличат с 25% до лятото поради нарастващите разходи за самолетно гориво.

Според Hopper - компания за резервации на пътувания, международните тарифи ще скачат средно с 5% всеки месец до юни, като най-голямото увеличение ще бъде през февруари и март.

Независимият авиационен консултант Крис Смит заяви: "Цената на горивото ще се отрази пряко върху цените на билетите. Ако тя се повиши, авиокомпаниите ще прехвърлят това върху потребителите". Въпреки това той смята, че допълнителните разходи едва ли ще възпрат пътниците, които не са могли да пътуват дълго по време на пандемията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023