Посланик Мустафа: Законът "Магнитски" ще бъде приложен Снимка: © US Embassy

Американският посланик в България Херо Мустафа заяви пред "Нова Телевизия", че до няколко дни държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще обяви името на първия българин, който ще бъде лишен от правото да влиза в страната заради корупция.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция", заяви посланикът.

Новината идва два месеца, след като на 29 ноември тя оповести по време на публична лекция пред Атлантическия клуб в България на тема „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“, че САЩ приема въпроса много сериозно и няма да допуска на своя територия корумпирани български държавни служители и членове на техните семейства.

"Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име", поясни Мустафа днес.

Макар това да е първият случай, в който българин е лишаван от виза заради корупция, тя добави, че няма да е последният:

"Причината е, че смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки."

Въпросният закон съществува от 2012 г. и носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който умира при съмнителни обстоятелства в Русия, след като се заема да разкрие корупционни схеми, в които са замесени и висши държавни служители. Първоначално е в сила за руски граждани, но от 23 декември 2016 г. позволява по него да бъдат санкционирани лица от целия свят, замесени с нарушаване на човешките права или корупция.

"Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”, завърши темата посланикът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024