Посланик Мустафа: Законът "Магнитски" ще бъде приложен Снимка: © US Embassy

Американският посланик в България Херо Мустафа заяви пред "Нова Телевизия", че до няколко дни държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще обяви името на първия българин, който ще бъде лишен от правото да влиза в страната заради корупция.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция", заяви посланикът.

Новината идва два месеца, след като на 29 ноември тя оповести по време на публична лекция пред Атлантическия клуб в България на тема „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“, че САЩ приема въпроса много сериозно и няма да допуска на своя територия корумпирани български държавни служители и членове на техните семейства.

"Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име", поясни Мустафа днес.

Макар това да е първият случай, в който българин е лишаван от виза заради корупция, тя добави, че няма да е последният:

"Причината е, че смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други. Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки."

Въпросният закон съществува от 2012 г. и носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който умира при съмнителни обстоятелства в Русия, след като се заема да разкрие корупционни схеми, в които са замесени и висши държавни служители. Първоначално е в сила за руски граждани, но от 23 декември 2016 г. позволява по него да бъдат санкционирани лица от целия свят, замесени с нарушаване на човешките права или корупция.

"Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”, завърши темата посланикът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022