Снимка: © Getty Images

Британската рок-легенда Ози Озбърн обяви, че страда от болестта на Паркинсон. 71-годишният музикант е диагностициран със заболяването през февруари 2019 г., след като е приет в болница заради падане. Сега той и съпругата му Шарън разкриха детайли за болестта в интервю за сутрешния блок на ABC "Good Morning America". 

"Това е ужасно трудно за всички нас. Направих последния си концерт в нощта на Нова година. След това преживях лошо падане. Наложи се да ми направят операция на врата, която порази всичките ми нерви", казва Озбърн. 

"Това не е смъртна присъда, но засяга опрелени нерви в тялото. Понякога има добри дни, понякога има много неприятни дни", казва Шарън Озбърн по повод болестта на съпруга й. 

Бившият фронтмен на Black Sabbath споделя, че е изгубил чувствителност в долната част на едната си ръка след операцията, както и че краката му постоянно изстиват. Според информация в Page Six, падането му е довело до разместване на няколко метални пластини, поставени около гръбнака му при предишна операция след инцидент с мотор.

Озбърн е диагностициран във втори стадий на Паркинсон, чиито симптоми може да включват скованост на мускулите, забавяне на всекидневните активности, нарушения в говора или трудности при ходене, но без загуба на равновесие. 

Синът на Ози Озбърн Джак беше диагностициран с множествена склероза през 2012 г. Самият Ози страдаше от треперене на ръцете. Част от здравословните проблеми на Озбърн са свързани и с дългогодишната злоупотреба с алкохол и наркотици по време на най-активната му музикална кариера. 

Инцидентът от началото на миналата година принуди Озбърн да отмени планираните концерти от световното си турне. Той обаче възнамерява да се върне на сцената в САЩ през май 2020 г. Феновете на Ози в Европа ще могат да го видят на живо през есента.

"Мразя да разочаровам хората. Мразя, че не мога да си върша работата. И затова когато виждам, че жена ми и децата ми работят, и всеки се опитва да ми помогне, това ме притеснява, защото не мога да допринасям за семейството си. Но нека да го кажа така: В момента съм значително по-добре в сравнение с миналия февруари. Тогава бях в шокиращо състояние. Това беше най-лошата, най-дълга, най-болезнена, ужасна година от живота ми", споделя той. 

Болестта на Паркинсон се предизвиква от загуба на нервни клетки в структура на главния мозък, наречена субстанция нигра. Според данни на британската Национална здравна служба, един от 500 души страда от заболяването. 

Лечение на Паркинсон все още не съществува, но основните симптоми може да се контролират с подходяща терапия. Шарън Озбърн споделя, че семейството ще търси помощ от специалист в Швейцария, след като са се консултирали с лекари в САЩ. 

"Това, което (Ози) прави, е толкова важно за него. Той обича да е на сцена, концертите са "въздухът", който той диша. А това е най-дългият период, в който той си е бил вкъщи. И вече е време да се върне обратно на път, защото ме побърква. Наистина трябва да се върне", казва тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа