Последната битка на Ози Озбърн: Болестта на Паркинсон Снимка: © Getty Images

Британската рок-легенда Ози Озбърн обяви, че страда от болестта на Паркинсон. 71-годишният музикант е диагностициран със заболяването през февруари 2019 г., след като е приет в болница заради падане. Сега той и съпругата му Шарън разкриха детайли за болестта в интервю за сутрешния блок на ABC "Good Morning America".

"Това е ужасно трудно за всички нас. Направих последния си концерт в нощта на Нова година. След това преживях лошо падане. Наложи се да ми направят операция на врата, която порази всичките ми нерви", казва Озбърн.

"Това не е смъртна присъда, но засяга опрелени нерви в тялото. Понякога има добри дни, понякога има много неприятни дни", казва Шарън Озбърн по повод болестта на съпруга й.

Бившият фронтмен на Black Sabbath споделя, че е изгубил чувствителност в долната част на едната си ръка след операцията, както и че краката му постоянно изстиват. Според информация в Page Six, падането му е довело до разместване на няколко метални пластини, поставени около гръбнака му при предишна операция след инцидент с мотор.

Озбърн е диагностициран във втори стадий на Паркинсон, чиито симптоми може да включват скованост на мускулите, забавяне на всекидневните активности, нарушения в говора или трудности при ходене, но без загуба на равновесие.

Синът на Ози Озбърн Джак беше диагностициран с множествена склероза през 2012 г. Самият Ози страдаше от треперене на ръцете. Част от здравословните проблеми на Озбърн са свързани и с дългогодишната злоупотреба с алкохол и наркотици по време на най-активната му музикална кариера.

Инцидентът от началото на миналата година принуди Озбърн да отмени планираните концерти от световното си турне. Той обаче възнамерява да се върне на сцената в САЩ през май 2020 г. Феновете на Ози в Европа ще могат да го видят на живо през есента.

"Мразя да разочаровам хората. Мразя, че не мога да си върша работата. И затова когато виждам, че жена ми и децата ми работят, и всеки се опитва да ми помогне, това ме притеснява, защото не мога да допринасям за семейството си. Но нека да го кажа така: В момента съм значително по-добре в сравнение с миналия февруари. Тогава бях в шокиращо състояние. Това беше най-лошата, най-дълга, най-болезнена, ужасна година от живота ми", споделя той.

Болестта на Паркинсон се предизвиква от загуба на нервни клетки в структура на главния мозък, наречена субстанция нигра. Според данни на британската Национална здравна служба, един от 500 души страда от заболяването.

Лечение на Паркинсон все още не съществува, но основните симптоми може да се контролират с подходяща терапия. Шарън Озбърн споделя, че семейството ще търси помощ от специалист в Швейцария, след като са се консултирали с лекари в САЩ.

"Това, което (Ози) прави, е толкова важно за него. Той обича да е на сцена, концертите са "въздухът", който той диша. А това е най-дългият период, в който той си е бил вкъщи. И вече е време да се върне обратно на път, защото ме побърква. Наистина трябва да се върне", казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024