Температурите през последните осем години - най-високите, измервани някога Снимка: © Getty Images

Последните осем години са най-горещите, откакто се измерва температурата, откри проучване, което посочва, че светът се намира в дълбока климатична криза.

Изследването на Световната метеорологична организация (СМО) на ООН показва как рекордно високите нива на парникови газове в атмосферата водят до нови върхове в повишаването на морското равнище и топенето на ледовете, засилвайки екстремното време от Пакистан до Пуерто Рико.

Данните бяха публикувани в деня на откриването на срещата на ООН по въпросите, свързани с климата, която се провежда в Египет:

"Нашата планета е напът да достигне повратни точки, които ще направят климатичния хаос необратим", коментира ситуацията генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Според СМО средната глобална температура за 2022 г. ще бъде с около 1.15 градуса по-висока от тази между 1850 и 1900 година, което означава, че всяка година след 2016-а е била сред най-горещите, отчитани някога.

Резултатите са още по-притеснителни предвид факта, че през последните две години климатичният феномен Ла Ниня всъщност запази температурите по-ниски, отколкото биха били иначе. Неизбежното връщане към Ел Ниньо ще ги повиши допълнително. Двете фази на изменение в температурата на повърхностния слой на водата в Тихия океан се редуват през около четири години.

Проучването показва, че въглеродният диоксид, метанът и азотният оксид са на рекордни нива в атмосферата, тъй като емисиите продължават. Годишното увеличение на метана е най-високото в историята.

Морското ниво се покачва два пъти по-бързо, отколкото преди 30 години, а океаните са по-горещи от всякога. Рекордите за топене на ледници в Алпите бяха разбити със средно 4 метра загуба на височина през настоящата година. Дъжд, а не сняг, бе отчетен за пръв път на 3200-метровия връх на ледената покривка на Гренландия. Площта на морския лед в Антарктика падна до най-ниското си ниво в историята - почти един милион кв. км. под обичайната средна стойност.

"Колкото по-голямо е затоплянето, толкова по-тежки ще бъдат последиците", каза генералният секретар на СМО професор Петери Талас: "Вече е твърде късно за спасяването на много от ледниците, покачването на морското равнище е дългосрочна и сериозна заплаха за милиони крайбрежни жители и ниско разположени държави."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - новата стратегия на Кремъл за попълване на войските

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024