21-годишен плувец подобри последния останал световен рекорд на Майкъл Фелпс Снимка: © Getty Images

Майкъл Фелпс остава в историята на плуването, но неговите рекорди - не съвсем. Френската звезда в плуването Леон Маршан подобри последния останал индивидуален световен рекорд на Фелпс.

Той спечели 400 м съчетано плуване в първия ден на осемдневното световно първенство по плуване в Япония. 21-годишният спортист завърши с 4:02,50 ч. и така подобри постижението на Фелпс с 1,34 секунди. Олимпийският шампион държеше рекорда от 2008 г. насам.

"Това беше лудост, едно от най-болезнените неща, които съм правил. Но беше невероятно да го направя тук. Най-доброто тепърва предстои", каза Маршан след победата.

Френският плувец е бил само на шест години, когато Фелпс изобщо поставя рекорда, а сега 15 години по-късно е този, който го надминава - при това в присъствието на олимпийски шампион.

По-късно тази седмица 21-годишният спортист ще участва и в други състезания, като ще плува 200 м бътерфлай (където миналата година спечели сребро), 200 м бруст и 200 м свободен стил.

Миналата година на световното по плуване Маршан изплува второто най-добро време в историята, като се доближи до световния рекорд с 44 стотни.

"Не искам постоянно да ме сравняват с Фелп. Аз съм много, много далеч от него. А (треньорът му Боб) Бауман не работеше само с Фелпс, а и с много други звездни плувци. Да речем, че искам да създам свой собствен път. Не искам да следвам този на Фелпс", каза Маршан преди миналогодишното световно, цитиран от агенция Франс прес.

Двамата състезатели се срещнаха за първи път след предварителните състезания в неделя.

"Просто съм щастлив, че имам най-дългогодишния световен рекорд. По-рано тази година казах на (треньора си) Боб: "Мисля, че това момче има потенциал да задмине (рекорда ми от) четири минути", каза Фелпс.

Някога плувецът държеше световните рекорди на 200 м свободен стил, 100 и 200 м бътърфлай и 200 и 400 м св. стил. Той се оттегли от спорта през 2016 г., като и към момента има неподобрени постижения, включително в щафети 4х100 м свободен стил и 4х200 м.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024