Най-предпочитаният хляб у нас продължава да е тип „Добруджа“, сочат данни от изследване на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработено от Kaufland България.

Анализът показва още, че потреблението на традиционния български хляб от пшенично брашно, замесен с мая, спада осезаемо с 1.5 пъти през последните десет години. В потребителската ни кошница той се заменя от различни други разновидности на тестени изделия и зърнени храни.

Потребителите трайно губят интерес към хляба с мая, Kaufland, потребителски нагласи към тестените изделия, хляб

Според данните отчетливо нараства търсенето на по-здравословни тестени продукти, като за последните пет години увеличението е с 80%. Най-силно изразена е тази тенденция при хляба, където потребителите показват нарастващо предпочитание към по-здравословните и богати на фибри алтернативи като пълнозърнести и многозърнести продукти, както и хляб без глутен. Все по-нарастващият интерес на българите към хранителните ползи от съставки като ръж, елда, просо и ленено семе, оказват 20% ръст в продажбите на протеиновия хляб, нисковъглехидратния и безглутенов хляб, както и този произведен с жива квас.

Димитрия Караиванова, началник отдел „Хляб, хлебни изделия и деликатеси“ в  Kaufland

„Другата трайна тенденция, която нашето проучване отчита, е завишеното търсене на ръчно произведени хлебни изделия. Интересът към този вид продукти бележи ръст с 50% за последните четири години. Според нас това се дължи, както на ясно отчитане на вкусовите предимства на ръчноправения хляб, така и на силната асоциация с ръчно приготвени продукти, които ни връщат традициите от миналото. Затова и наблюдаваме сериозно увеличение от 20% при точените кори, домашно приготвените на място баници и гевреци, с акцент върху натуралните съставки. Най-продаваният продукт от Пекарните на Kaufland България е белият земел, докато от собствената линия на компанията „Брей“, фаворит са ръчният хляб и точените кори за баница“, коментира Димитрия Караиванова, началник отдел „Хляб, хлебни изделия и деликатеси“ в най-голямата верига хипермаркети у нас - Kaufland.

На трапезата на българина все по-често място намират и нетрадиционни за родната кухня продукти като лаваш и тортила, при които консумацията е нараснала с 30% за последните пет години. Много засилено търсене се наблюдава и към категория „бургери“ – висококачествен фаст фууд и стрийт фууд. По отношение на закуските, изследването отчита подчертан интерес към френския кроасан с масло. Сред фаворитите за българския вкус през последните години се нареждат и сладките понички.

За да отговори на нуждите на своите клиенти, Kaufland България предлага различни видове на вкус, цвят, форма и текстура донъти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023