Най-предпочитаният хляб у нас продължава да е тип „Добруджа“, сочат данни от изследване на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработено от Kaufland България.

Анализът показва още, че потреблението на традиционния български хляб от пшенично брашно, замесен с мая, спада осезаемо с 1.5 пъти през последните десет години. В потребителската ни кошница той се заменя от различни други разновидности на тестени изделия и зърнени храни.

Според данните отчетливо нараства търсенето на по-здравословни тестени продукти, като за последните пет години увеличението е с 80%. Най-силно изразена е тази тенденция при хляба, където потребителите показват нарастващо предпочитание към по-здравословните и богати на фибри алтернативи като пълнозърнести и многозърнести продукти, както и хляб без глутен. Все по-нарастващият интерес на българите към хранителните ползи от съставки като ръж, елда, просо и ленено семе, оказват 20% ръст в продажбите на протеиновия хляб, нисковъглехидратния и безглутенов хляб, както и този произведен с жива квас.

„Другата трайна тенденция, която нашето проучване отчита, е завишеното търсене на ръчно произведени хлебни изделия. Интересът към този вид продукти бележи ръст с 50% за последните четири години. Според нас това се дължи, както на ясно отчитане на вкусовите предимства на ръчноправения хляб, така и на силната асоциация с ръчно приготвени продукти, които ни връщат традициите от миналото. Затова и наблюдаваме сериозно увеличение от 20% при точените кори, домашно приготвените на място баници и гевреци, с акцент върху натуралните съставки. Най-продаваният продукт от Пекарните на Kaufland България е белият земел, докато от собствената линия на компанията „Брей“, фаворит са ръчният хляб и точените кори за баница“, коментира Димитрия Караиванова, началник отдел „Хляб, хлебни изделия и деликатеси“ в най-голямата верига хипермаркети у нас - Kaufland.

На трапезата на българина все по-често място намират и нетрадиционни за родната кухня продукти като лаваш и тортила, при които консумацията е нараснала с 30% за последните пет години. Много засилено търсене се наблюдава и към категория „бургери“ – висококачествен фаст фууд и стрийт фууд. По отношение на закуските, изследването отчита подчертан интерес към френския кроасан с масло. Сред фаворитите за българския вкус през последните години се нареждат и сладките понички.

За да отговори на нуждите на своите клиенти, Kaufland България предлага различни видове на вкус, цвят, форма и текстура донъти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо