"Пожелавам ви само едно - победа": Новогодишната реч на Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски отправи силно послание към съгражданите си в минутите преди началото на 2023 г., която той нарече "годината на завръщането - на нашите хора, на воините в семействата им, на пленниците в домовете им, на бежанците в своята Украйна".

Речта на Зеленски беше излъчена на фона на някои от най-запомнящите се кадри от войната и съпротивата срещу руската военна инвазия.

"Тази година започна на 24 февруари. Без предисловия и прелюдии, рязко, рано. В 4 часа... На 24 февруари се събудихме други. Друг народ, други украинци. Първите ракети окончателно разрушиха лабиринта на илюзиите. Видяхме кой кой е. На какво са способни приятелите, враговете, а най-вече - на какво сме способни самите ние", казва Зеленски.

"Казваха ни, че нямаме други варианти, освен да се предадем. Ние казваме: нямаме други варианти, освен да победим", казва още президентът на Украйна.

Той посвещава речта си на жертвите на войната - Буча, Ирпен, Бородянка, унищожения уникален самолет "Мрия" ("Мечта"), взривената сграда в Краматорск, унищожения театър в Мариупол с надписа "Деца" на площада, убитото бебе на 2 дни във Волнянск, бранителите от "Азовстал". В същото време той напомня и за най-успешните моменти от съпротивата на украинската армия: "Змийския остров, HIMARS, Кримския мост, "Нептун", крайцерът "Москва", руски военен кораб, *** *****".

"Искам да кажа на всички вас - украинци, вие сте невероятни. Погледнете какво направихме и какво продължаваме да правим. Как нашите войници разбиват "втората армия в света" от първите дни. Как нашите хора спираха колоните с руска техника. Как дядото спираше танка с голи ръце. Как жената свали дрон с буркан домати. Как по време на окупация крадяха вражеските танкове, БТР-и, вертолет и снаряди. Как събрахме пари за няколко часа за "Ловеца на Шахеди", морски дронове, бронирани машини, линейки и Байрактари", казва още Зеленски.

Той изтъква, че "във войната е важен всеки" - не само онзи, който държи оръжие в ръка, но и "всеки, който работи на лаптоп, който управлява комбайн или влак, всеки който е на блокпост или в електростанция, журналисти, дипломати, комунални работници и спасители. Всеки, който работи или учи в университета или в училище. Дори и онези, които се учат да ходят".

Зеленски благодари на всички големи областни градове, които понесоха най-тежката щета от войната - но и на западните центрове, които приютиха съгражданите си, търсещи подслон от руските бомби.

"Това е годината, в която Украйна промени света, а светът откри Украйна. Казваха ни - капитулация. Ние избрахме контраофанзивата. Казваха ни да вървим към отстъпки и компромиси. Ние отиваме в ЕС и в НАТО", казва още Володимир Зеленски.

Клипът му напомня за неговите исторически речи пред парламентите на някои от най-големите сили в света, както и за масовите демонстрации в подкрепа на Украйна, организирани по улиците а Ню Йорк, Лондон, Варшава, Флоренция, Сидни и др.

"Има ли нещо, което може да ни изплаши? Не. Има ли човек, който може да ни спре? Не. Защото ние сме заедно. Ето затова се сражаваме - един за друг", казва още той.

"Искам да пожелая на всички вас едно - победа. Това е главното. Едно пожелание за всички украинци", казва Зеленски.

Той описва надеждата си за 2023 г. - "Да си върнем нашите земи и временно окупираните територии да станат завинаги свободни. Да си върнем нормалния живот, щастливите минути без комендантски час, земните радости без въздушни тревоги. Да си върнем онова, което ни откраднаха. Детството на нашите деца, спокойната старост на нашите родители. За да могат внуците да отидат през ваканцията при баба и дядо. За диня в Херсон, за череши в Мелитопол", казва още Зеленски.

Той пожелава още "в отчетите ни до числото на унищожените врагове и руска техника да се появи нашата главна цифра и главен успех - 603 628 квадратни километра. Площта на независима Украйна, каквато беше от 1991 г. насам. И каквато ще бъде винаги", казва той.

"Нека Новата година ни донесе всичко това. Готови сме да се сражаваме за него. Ето защо всеки от нас е тук. Аз съм тук. Ние сме тук. Вие сте тук. Всички са тук. Всички ние сме Украйна. Слава на Украйна, честита Нова година".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024