ПП-ДБ иска оставката на вътрешния министър заради безредиците от протеста в София Снимка: © Screenshot

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради безредиците от снощния протест в центъра на София.

Поводът е и заради сигналите за полицейско насилие.

"Това, което видяхме, е абсолютно недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Калин Стоянов трябва да понесе своята отговорност", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Искането е изпратено до премиера Николай Денков, но към момента все още не е ясен неговият отговор.

ПП-ДБ поиска оставката и на председателя на Българския футболен съюз (БФС) Боби Михайлов, което беше и искането на протеста снощи.

Бунтът на футболни фенове създаде хаос по улиците на столицата в четвъртък вечерта. Граждани протестираха срещу ръководството на БФС. Стигна се и до сблъсъци с полицията, която извади водни оръдия, за да се опита да овладее ситуацията.

В района на протеста около ул. "Гурко" има редица нанесени щети, а 49 души са ранени, включително полицейски служители и протестиращи.

От СДВР смятат, че е имало добра организация преди демонстрацията, но не така смята съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов:

"Цялата българска общественост видя снощи проявената жестокост от определени служители на МВР, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация на структурите на МВР и за това трябва да се носи политическа отговорност", каза той.

Христо Иванов посочи, че не трябва да се търси отговорност от кмета на София Васил Терзиев, тъй като той е на този пост от едва три дни и дори няма правомощия, свързани с ръководството на МВР.

"Основната отговорност е на МВР. Нека да не прехвърляме отговорността върху кмета. Дали е имало провокация, тепърва ще се установява", допълни Иванов.


Още по темата:

33-ма са задържаните при протеста срещу БФС в София. Ранените са още повече (Обновява се)

Борисов поиска оставката на Борислав Михайлов след фиаското с мача срещу Унгария



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024