ПП-ДБ няма да има кандидат-кмет за Бургас. Ще са двама, но листата ще е обща

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да имат общ кандидат за кмет на Бургас, въпреки че се регистрираха като коалиция в Централнтата избирателна комисия за местните избори на 29 октомври. Вероятно двете формации ще дадат подкрепа на различни претенденти за поста, но все пак се очаква да имат обща листа за общински съветници.

Депутатът от ПП-ДБ - представител на "Да, България" в обединението - Димитър Найденов e издигнат от инициативен комитет за независим кандидат за кмет на Бургас. Това се вижда от решение на Общинската избирателна комисия в морския град от 17 август.

Очаква се кандидатурата му да бъде подкрепена от цялата коалиция ДБ.

Друг настоящ депутат от обединението на парламентарно ниво от квотата на ПП - местният бизнесмен Константин Бачийски - се очаква също да е кандидат. Той самият не е член на партията и има своя - "Средна европейска класа". Формацията даде регистрацията си за първото участие на ПП в избори, докато се чака съдебна регистрация. Ръководният орган на ПП неотдавна обяви подкрепа за номинацията на Бачийски. Тя донесе напрежение и е напълно неприемлива за ДБ. Депутатът е сред противниците на изпращането на военна помощ за Украйна и санкции срещу агресора Русия.

Според източници от ПП, той може да привлече гласове от "Възраждане", тъй като е известен с проруските си позиции.

"Средна европейска класа" вече е регистрирана и в ЦИК, и в ОИК-Бургас за участие във вота на 29 октомври. Ако е кандидат за кмет, Бачийски се очаква да бъде издигнат от тази формация, въпреки че е народен представител от ПП-ДБ. Засега не е ясно дали той ще играе и с алтернативна листа за общинския съвет. Предположението е, че ПП все пак би подкрепила него, а не Найденов за кметския пост.

Нито един от двамата депутати до момента не коментира ситуацията.

Отделните кандидати за кмет в Бургас не са изненада.

Бургас беше един от градовете, в които не беше постигнато разбирателство между ПП-ДБ още когато преговаряха дали да препотвърдят парламентарната коалиция и за местните избори, или да играят поотделно. Надделя първия вариант. Тогава се разбра, че там, където няма консенсус кой да бъде номиниран за кмет, ще се прибягва до инициативни комитети.

Кандидатът на ГЕРБ за морския град е ясен - партията на Бойко Борисов ще заложи отново на дългогодишния градоначалник Димитър Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024